9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSportul, cultura si stiinta, evocate in cadrul unei expozitii

Sportul, cultura si stiinta, evocate in cadrul unei expozitii

Relatiile romano-braziliene, pe multiple planuri, vor face obiectul unei expozitii care se va deschide pe 20 ianuarie, la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Realizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Sportului Romanesc, Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, Muzeul Banatului, Ambasada Braziliei si diverse institutii si persoane a caror activitate este strans legata de aceasta tara, expozitia va evoca primele stiri despre Brazilia ajunse la noi, contactele de inceput la nivel de sefi de stat, sprijinul acordat tarii noastre in vederea recunoasterii independentei si proclamarii regatului.
In cadrul legaturilor culturale sunt mentionate corespondenta dintre Don Pedro al II-lea, imparatul Braziliei, si regina Elisabeta, activitatea desfasurata de Elena Teodorini, care a intemeiat Academia Lirica din Rio de Janeiro, si spectacolele memorabile sustinute de Florica Cristoforeanu. Expozitia surprinde contactele diplomatice si economice, incepand cu perioada interbelica, cand au fost infiintate consulate si legatii, activitatea depusa de reprezentantii Romaniei la Rio de Janeiro si apropierea de tara noastra a marelui diplomat Raul Fernandes, care a fost casatorit cu o romanca.
Expozitia subliniaza legaturile stiintifice si culturale, in principal pretuirea de care s-a bucurat in cercurile medicale braziliene marele savant Gheorghe Marinescu, lucrarile de economie politica ale lui Mihail Manoilescu, traduse si aplicate cu succes in Brazilia, sau ideile de avangarda ale lui Tristan Tzara, care au produs o adevarata revolutie in cultura Braziliei. Expozitia prezinta si “confruntarile” dintre Romania si Brazilia in lumea sportului, in special meciurile de fotbal. Va fi amintita incredibila victorie obtinuta de tenismeni intr-o etapa de Cupa Davis, desfasurata la Sao Paolo, ca si activitatea voleibalistei Cristina Sarb, stabilita la Rio de Janeiro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă