9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialScaunul Domnului de la Răstoliţa

Scaunul Domnului de la Răstoliţa

Legenda locală spune că la Scaunul Domnului va fi Judecata de Apoi.

Una dintre cele mai interesante zone turistice din Transilvania este Valea Mureşului Superior. Localnicii spun că aceasta are potenţialul de a fi mai celebră decât Valea Prahovei pentru că toate cele necesare reîncărcării bateriilor le veţi găsi absolut sigur aici, în mijlocul unor oameni dornici să stea la o poveste sub streaşina caselor de lemn, în aşteptarea nopţii”, spun localnicii. Iar reprezentanţii Asociaţiei Mureş-Călimani, asociaţia formată din satele şi comunele din zonă dornice să exploateze cât de cât potenţialul turistic al regiunii, descriu cel mai bine locurile. “Valea Mureşului, această adevărată zestre a românilor, te cheamă să-i descoperi acele cătune şi sate ai căror locuitori păstrează şi astăzi cu sfinţenie moşteniri din veacurile trecute, prin care au creat de-a lungul timpului valori spirituale inestimabile care au îmbogăţit cultura românească”, spun oficialii asociaţiei. Acum, pe Valea Mureşului Superior sunt peste 300 de locuri de cazare în pensiuni la Deda, Vătava, Răstoliţa, Valea Sălardului, Lunca Bradului sau Ruşii Munţi. Dar iată în cele ce urmează descrierea sumară a doar două comune de pe Valea Mureşului ai căror localnici sunt gata oricând să primească vizitatori cărora să le împărtăşească gândurile şi tradiţiile lor în casele de lemn de la poalele munţilor.

Scaunul Domnului, mistreţi, lostriţe sau păstrăvi la Răstoliţa

Comuna Răstoliţa se află la mijloc de drum între oraşele Târgu-Mureş şi Gheorgheni şi include satele Răstoliţa, Borzia, Iod, Gălăoaia şi Andreneasa. Comuna are o bază de exploatare forestieră şi un şantier pentru construirea unui baraj de hidrocentrală. Aflată la poalele munţilor, oferă căi de acces în Munţii Călimani pe valea Răstoliţei şi pe valea Vişei, iar în Munţii Gurghiului pe valea Iodului. „Potenţialul turistic deosebit al zonei va putea fi valorificat prin construirea unui camping, amenajarea unor locuinţe private în scopul cazării turiştilor în cadrul turismului rural, precum şi valorificarea din punct de vedere turistic şi sportiv a suprafeţei lacului de acumulare care se află în construcţie în inima Munţilor Călimani”, spun autorităţile locale din Răstoliţa. Principalele atracţii ale zonei sunt însă golurile alpine din Parcul Naţional „Călimani”, cu priveliştile deosebite ce se arată turiştilor în Poiana Fântânele sau Poiana Compelor sau, maiestuos, Scaunul Domnului. Este vorba de un vârf muntos care domină Deda Bistra şi care atinge înălţimea de 1.200 de metri. Legenda locală spune că acolo este scaunul de judecată pe care va şedea Domnul la Judecata de Apoi. În zonă, apele repezi de munte aduc cu ele, spre bucuria pescarilor, păstrăvi, lipani sau lostriţe, în timp ce vânătorii sau pur şi simplu turiştii pot avea bucuria ori spaima de a fi dat nas în nas cu mistreţi, urşi, lupi şi căpriori sau chiar cu frumoşii cocoşi de munte. Aici, în urmă cu câţiva ani, funcţiona şi una dintre cele mai interesante tabere pentru copii din judeţul Mureş.

O reală atracţie turistică a Răstoliţei o reprezintă şi biserica de lemn care datează din a doua jumătate a secolului XVIII.

Stânceni – aer curat şi ape minerale

Lacul Iezer, biserica ortodoxă sau schitul Sfânta Cruce (o mănăstire de călugăriţe carmelitane) sunt printre cele mai mari atracţii ale Stânceniului. Acestora li se adaugă însă apele minerale ce izvorăsc din inima pământului şi care te fac să îţi doreşti să tot stai pe aici. Asta deoarece izvoarele de la Stânceni aduc la suprafaţă o apă minerală carbogazoasă bogată în fier şi recomandată în special celor care suferă de boli digestive. Stânceniul este în fapt şi localitatea care face trecerea spre judeţul Harghita, care oferă, la rândul său călătorului reale motive de bucurie şi relaxare. 

Festival popular

Ambele localităţi sunt prezente în ultimii ani în cadrul Festivalului Văii Mureşului cu obiceiuri, porturi şi tradiţii populare, pentru a atrage atenţia turiştilor înspre o zonă în care oamenii merg încă la biserică îmbrăcaţi în straie populare, mănâncă mămăligă cu brânză şi ceapă sau balmoş şi ştiu să găsească în natură leacurile de care au nevoie.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă