9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSăptămâna şi jaful, pe litoral

Săptămâna şi jaful, pe litoral

Dacă până acum câţiva ani ţintele preferate ale hoţilor înarmaţi erau casele de schimb valutar şi cele de amanet, 2010 a fost anul în care agresorii au atacat aproape orice obiectiv unde se găsesc bani. Case particulare, farmacii, magazine, depozite de bijuterii, cluburi, benzinării, săli de jocuri şi chiar farmacii – toate acestea au fost călcate de hoţi. Pe lângă intensificarea fenomenului infracţional, criminaliştii au constatat un alt fapt îngrijorător- specializarea infractorilor. Mai exact, anul trecut a fost consemnat ceea ce poliţiştii au numit „jaful secolului”. Un depozit de bijuterii a fost la un pas să fie golit de o grupare infracţională dotată cu maşini, staţii de emisie-recepţie, arme şi planurile clădirii.

În ultima lună a anului trecut pe litoral s-au înregistrat nu mai puţin de cinci atacuri. Un magazin, care a fost spart de două ori în decembrie, o casă de amanet, un punct de schimb valutar şi o farmacie. Agresori mascaţi, casiere lovite, pagube materiale. În cazul magazinului, patronul i-a imobilizat singur pe infractori, în timp ce pe ceilalţi autori poliţiştii încă îi mai caută.

Cum să dispari cu un milion de euro

De departe cea mai importantă tentativă de jaf din ultimul deceniu la malul mării s-a consumat pe 23 iunie 2010. Cinci indivizi au vrut să golească depozitul de bijuterii Sevda din cartierul Faleză Nord. În seifurile companiei se aflau bijuterii în valoare de patru milioane de lei. Infractorii s-au pregătit temeinic timp de trei săptămâni, mai ceva ca în filmele americane.

Autoturismul utilizat avea numerele acoperite, ei comunicau prin staţii de emisie- recepţie, au calculat turele paznicilor, aveau schema sistemelor de supraveghere, în fine, erau dotaţi cu scule de tăiat şi arme. Mai mult, exact ca în filmele de acţiune, infractorii aveau un sistem de bruiaj şi chiar otravă pentru anihilarea câinilor de pază. După un filaj prealabil, hoţii au fost imobilizaţi de trupele speciale chiar în timp ce dădeau lovitura.

Şi-a ucis fostul coleg pentru 20.000 de lei

Jaful cu cel mai tragic deznodământ s-a petrecut pe 31 mai la barul Café- Café din centrul Constanţei. Un fost angajat al unităţii, împreună cu alţi doi complici, a intrat peste paznicul de 71 de ani, pe care l-a bătut, a distrus localul şi a plecat cu 20.000 de lei. Victima a decedat ulterior la spital din cauza loviturilor primite. Suspecţii au fost identificaţi şi reţinuţi rapid. La sfârşitul lunii decembrie, autorul omorului a fost condamnat la 17 ani de închisoare.

Cu bancomatul la spinare

Tot în luna mai a fost consemnată şi cea mai ciudată tentativă de jaf. Într-o noapte ,hoţii au vrut să fure bancomatul din policlinica spitalului judeţean. Au tăiat cablurile, au ridicat bancomatul, dar norocul a făcut ca personalul medical aflat în tura de noapte să se alarmeze din cauza zgomotelor şi astfel să-i determine pe hoţi să lase totul baltă şi să fugă. Cu o lună în urmă un alt bancomat, de această dată aflat în perete, a fost pur şi simplu legat de cârligul unei maşini de teren şi smuls.
Oamenii legii au tot mai mult de furcă cu infractorii

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă