12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSalarii de zeci de milioane lei la o firma in pragul falimentului

Salarii de zeci de milioane lei la o firma in pragul falimentului

Societatile comerciale si regiile autonome de stat traverseaza, cel putin in Valea Jiului, o grea perioada economica. Cu datorii importante fata de bugetul statului sau, in unele cazuri, chiar cu conturile blocate de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), firmele in cauza au sanse infime de redresare. Cu toate acestea, directorii par sa nu simta perioada de recesiune economica si incaseaza lunar salarii de zeci de milioane de lei, sume care nu se justifica in situatia societatii pe care o conduc. Este si cazul “Termoprest” Petrila, firma de gospodarire locala si termoficare aflata in subordinea Consiliului Local.

Situatie economica dezastruoasa

SC “Termoprest” se afla pe lista datornicilor la bugetul de stat, iar AVAS a instituit poprirea pe conturi in vederea recuperarii debitelor. Raportul Consiliul de Administratie al firmei confirma situatia economica dezastruoasa in care se afla aceasta. Astfel, pana la jumatatea acestui an, “Termoprest” a inregistrat venituri de 13,409 miliarde lei, majoritatea reprezentand sume provenite din exploatare. Din raport reiese ca a scazut nivelul lucrarilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, firma lucreaza pe pierdere, in conditiile in care membrii CA au mentionat faptul ca cheltuielile sunt mai mari decat veniturile realizate, valoarea acestei pierderi fiind de 2,655 miliarde lei. “Analizand pretul de cost, se constata mari pierderi la activitatea centralelor termice, prestari terti, prestari populatie”, au aratat in document reprezentantii societatii. Acestia considera ca un mijloc de redresare al “Termoprest” l-ar constitui reducerea cheltuielilor materiale, mai ales ca nu mai este nevoie de tot personalul angajat dupa desfiintarea unor centrale termice din Petrila.
Pe de alta parte, datoriile totale calculate de conducerea societatii se cifreaza la 24,9 miliarde lei. Astfel, “Termoprest” inregistreaza datorii catre stat in valoare de 20,6 miliarde lei, dintre care 11,332 miliarde lei reprezinta dobanzi si penalitati de intarziere, iar 9,262 miliarde lei suma restanta propriu-zisa. In plus, mai exista datorii fata de diversi furnizori, in valoare de 2,77 miliarde lei. In timp ce nu se intrevad prea multe sanse de plata a acestor sume restante, societatea are de recuperat 21 de miliarde lei, majoritatea de la institutiile publice, forma fiind in acest fel afectata si de blocajul financiar existent la nivelul Vaii Jiului.

Salarii de zeci de milioane de lei lunar

Pentru redresare, conducerea SC “Termoprest” Petrila detaliaza posturile care ar putea fi desfiintate, activitati de care Ð sustin sefii firmei – nu mai este nevoie. Ar trebui precizat, insa, ca in cadrul firmei apare o discrepanta majora intre salariile angajatilor si cele ale conducerii. Surse bine informate din Consiliul Local sustin ca muncitorii primesc un salariu echivalent cu minimum pe economie, in timp ce sefii nu par sa simta ca societatea traverseaza o perioada grea.
Conform statelor de functii, directorul general al societatii, Ionel Mogoi, primeste, cu tot cu indemnizatia de conducere, 29. 626.100 lei lunar, directorul adjunct Constantin Lungu – 22.963.125 lei, iar contabilul-sef Ana Magher – 20.986.630 lei. Astfel, aproape 74 de milioane de lei reprezinta doar salariile lunare ale sefilor acestei firme care se afla in prag de faliment.

Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă