10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRocada de putere in inima Ardealului

Rocada de putere in inima Ardealului

Clujenii se mandresc ca sunt locuitorii capitalei istorice si culturale a Transilvaniei. Insa, Cluj-Napoca este pe cale sa piarda suprematia politica in Ardeal in fata unui oras cu mai putine pretentii, dar care a stiut sa profite de toate oportunitatile ratate de clujeni in ultimul deceniu si jumatate. Este vorba de Targu-Mures, care cunoaste o adevarata renastere din punct de vedere economic.Din punct de vedere academic si universitar, capitala Transilvaniei a cunoscut o dezvoltare din punct de vedere cantitativ. Insa, din punctul de vedere al calitatii, este loc de mai bine. In mod traditional, dupa Revolutie, Cluj-Napoca era orasul cu cei mai multi ministri dupa Bucuresti. In guvernul condus de Petre Roman, unul dintre cei mai influenti oameni era fostul ministru al Transporturilor, Ioan Aurel Stoica (decedat), care a fost director ai Combinatului de Utilaj Greu. El era originar din comuna mureseana Saulia de Campie. Vaduva sa, Mariana Stoica, este actualul ambasador al Romaniei in Israel.
Dupa instalarea Guvernului condus de Nicolae Vacaroiu, fostul prefect de Cluj, Grigore Zanc, a fost promovat ministru al Culturii. In locul sau a fost instalat, la conducerea administratiei judetene, actualul presedinte al filialei PSD, Ioan Rus.
Un alt clujean, Alexandru Lapusan, a primit functia de ministru al Agriculturii dupa ce reprezentantii PUNR s-au retras din Guvernul FDSN. Un amanunt important pentru mediul politic de atunci este faptul ca presedintele unuia dintre partidele de guvernamant, PUNR, era primarul de atunci al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar. De asemenea, in oras a fost stabilit si Prezidiul Executiv al UDMR, in epoca unul dintre cele mai importante partide de Opozitie.

Cluj-Napoca, promovat de CDR

Orasul a fost bine reprezentat si in timpul Guvernarii CDR. Fostul rector al Universitatii “Babes-Bolyai”, Andrei Marga, actual presedinte al Consiliului Academic al institutiei de invatamant superior, a fost cooptat in Guvernul CDR, in anul 1997, pe postul de ministru al Educatiei. Dupa alegerile din anul 2000, Marga a condus cateva luni PNTCD, devenit din partid de guvernamant formatiune neparlamentara, insa apoi a demisionat si s-a inscris in PNL.
Actualul senator UDMR Peter Eckstein-Kovacs a fost uns ministru-delegat pentru Minoritatile Nationale, iar fostul presedinte al filialei liberalilor, ex-deputatul Anton Ionescu, a detinut, o scurta perioada, postul de ministru al Transporturilor in ultimul cabinet condus de Victor Ciorbea.
Au existat si o serie de secretari de stat clujeni. Asa ar fi, de pilda, actualul deputat PNL Mircea Pusca, fost secretar de stat la Cercetare, actualul senator Norica Nicolai, fost secretar de stat taranist la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale ori actualul secretar general al Ministerului Educatiei si Cercetarii, Adrian Gorun, care a facut parte, impreuna cu actualul decan al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative a UBB, Catalin Baba, din echipa de conducere a Ministerului Educatiei Nationale. Pe plan politic, PUNR si-a pierdut din importanta, iar fostul presedinte al acestui partid, Gheorghe Funar, a devenit secretar general al PRM.

Guvernarea PSD a pastrat accentul pe Cluj

In toata aceasta perioada, Targu-Muresul era reprezentat in Guvern doar de deputatul Ioan Avram Muresan, fost ministru PNTCD al Agriculturii. Orasul gazduieste, insa, si sediul Consiliului Reprezentantilor Unionali din UDMR. Presedintele Uniunii a fost in toata aceasta perioada senatorul muresean Bela Marko.
In timpul guvernarii PSD, trendul s-a pastrat pentru Cluj-Napoca. Actualul lider al filialei social-democratilor, Ioan Rus, a devenit ministru de Interne, apoi a preluat si portofoliul Administratiei, iar in cele din urma a devenit vicepremier. Actualul senator Vasile Dancu a fost numit ministru al Informatiilor Publice, iar apoi seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. In fine, directorul Institutului de Relatii Internationale al Universitatii “Babes-Bolyai”, deputatul Vasile Puscas, a devenit negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana si a primit rang de ministru.
Un alt ministru originar din Cluj a fost cel al Integrarii Europene, Alexandru Farcas. Purtator de cuvant al Guvernului a fost promovata o reprezentanta a filialei PSD, Despina Neagoe. Echipa demnitarilor din capitala Ardealului era dublata de o garnitura de secretari de stat cum ar fi Sorin Bota, de la Ministerul Transporturilor.

Locul unde se fac jocurile

Pe plan politic, Clujul a fost epicentrul unor miscari de mare importanta. Aici s-au intalnit liderii filialelor PNL din Ardeal si Moldova care au luat decizia instalarii lui Teodor Stolojan la sefia partidului. Ulterior, miscarea s-a repetat chiar inaintea ultimului congres al formatiunii politice. Liderii filialelor din Transilvania, intruniti la Cluj, au decis sa il sustina pe actualul presedinte al partidului, Calin Popescu-Tariceanu.
In PSD s-a format asa-numitul “Grup de la Cluj”, condus de Ioan Rus, si care a determinat, practic, soarta ultimelor alegeri interne din partid, castigate de Mircea Geoana. In PD, necunoscutul Emil Boc a devenit deputat, apoi vicepresedinte al partidului, iar in final presedinte executiv al acestei formatiuni politice.
In perioada 2000-2004, Targu-Muresul a fost important la nivel national doar prin prisma faptului ca aici se luau deciziile conducerii UDMR, partener pe atunci al PSD, care formase un guvern minoritar. Insa, dupa alegerile din 2004, lucrurile s-au complicat. Un singur ministru a fost numit de la Cluj. Este vorba de Mircea Miclea, titularul portofoliului Educatiei si Cercetarii.
In plan politic, Ioan Rus si-a consolidat pozitia in PSD, Gheorghe Funar pe cea din PRM, iar Emil Boc, ales primar al municipiului Cluj-Napoca in iunie 2004, a devenit succesorul lui Traian Basescu la sefia PD si una dintre cele mai importante figuri din coalitia de guvernare. Tot din acest judet au fost desemnati unii secretari de stat, cum ar fi liberalul Liviu Radu, la Ministerul Administratiei si Internelor, conservatorul Aurel Netin, la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, ori reprezentantul PNL Valentin Naumescu la Ministerul de Externe.
Pentru Targu-Mures insa, a venit ora ascensiunii. Senatorul Bela Marko, care este si presedintele UDMR, a devenit vicepremier. Un alt reprezentant al Uniunii, Zsolt Nagy, a fost promovat ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Cu ocazia ultimei remanieri, purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu a fost numit ministru al Sanatatii. Noii ministri si-au promovat sau sunt pe cale sa isi promoveze oamenii in ministerele pe care le controleaza.
In plan politic, de la Targu-Mures se da tonul in UDMR, dar cateodata si in PNL, prin intermediul proaspatului ministru. In plus, primarul independent al Targu-Muresului, fostul taranist Dorin Florea, a devenit unul dintre cei mai curtati politicieni din Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă