10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialProiectul "Samtid", intarziat cu doua luni in Alba

Proiectul “Samtid”, intarziat cu doua luni in Alba

Proiectul de reabilitare a retelelor de apa in 10 localitati urbane din judetul Alba, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro, cunoscut si sub numele de “Samtid”, inregistreaza intarzieri importante in ceea ce priveste derularea lucrarilor de investitii. Societatea care a castigat licitatia organizata, in octombrie 2004, de Ministerul Integrarii Europene, respectiv “Eser Empedos Joint-Venture Ankara”, ar fi trebuit sa demareze lucrarile de modernizare a retelelor de apa la 1 iunie 2005, insa acest lucru nu s-a intamplat decat la 1 august 2005.
Managerul de proiect din partea Asociatiei “Apa Alba”, care administreaza modul in care este implementat proiectul, Ioan Besoiu, a declarat ca in conditiile in care firma turco-greceasca va mari substantial volumul de lucru, este posibila respectarea termenului de finalizare a lucrarilor, respectiv septembrie 2006. El a adaugat ca in prezent se lucreaza in sase din cele 10 localitati, si anume in Alba Iulia, Abrud, Baia de Aries, Ocna Mures, Blaj si Cugir.
Celelalte patru localitati urbane care beneficiaza de acest proiect sunt Teius, Aiud, Zlatna si Campeni. “Daca de urgenta contractorul (“Eser Empedos Joint-Venture Ankara” – n.r.) isi mareste substantial volumul de activitate – utilaje, muncitori, materiale – inca este posibil ca proiectul sa se realizeze pana la termenul final.”, a afirmat Besoiu.
Potrivit sursei citate, Asociatia “Apa Alba” si-a indeplinit toate obligatiile conform graficului stabilit. Intarzierea inregistrata in derularea contractului a determinat comitetul director al acestei organizatii, din care fac parte primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava (presedintele asociatiei), presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, si primarul municipiului Aiud, Horatiu Josan, sa transmita Ministerului Integarii Europene si Ministerului Administratiei Publice o scrisoare cu privire la stadiul derularii proiectului in judet.
Documentul a fost transmis in 23 septembrie 2005, reprezentantii asociatiei mentionate asteptand in prezent o reactie din partea reprezentantilor celor doua ministere. Surse neoficiale au mentionat ca intarzierea s-ar datora faptului ca firma respectiva a subevaluat valoarea lucrarilor si a prezentat o oferta de pret, pe baza careia a si castigat licitatia, care nu i-ar permite sa deruleze contractul in cele mai bune conditii. Aceleasi surse sustin ca pretul scazut al contractului face ca gasirea unor subcontractori, care sa preia realizarea lucrarilor, sa fie greu de realizat. Pana acum “Eser Empedos Joint-Venture Ankara” a reusit totusi sa subcontracteze lucrarile din Teius, Aiud, Ocna Mures, Blaj si Baia de Aries, in timp ce in restul localitatilor firma turco-greceasca lucreaza cu forte proprii.
Proiectul “Samtid” priveste reabilitarea a 108 kilometri de retele de alimentare cu apa din cele 10 localitati urbane. Finantarea proiectului este asigurata din trei surse: 37,5 la suta – fonduri Phare nerambursabile, 12,5 la suta – fonduri ale Guvernului Romaniei, iar 50 la suta – fonduri asigurate de beneficiari.

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă