Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Prima zi de aplicare a cotei de 10%

Veniturile obtinute din vanzarea proprietatilor imobiliare vor fi impozitate cu 10%, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal, care intra in vigoare astazi. Acesta stipuleaza ca venitul impozabil din transferul proprietatilor imobiliare ...

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

01.06.2005 - 00:00
Veniturile obtinute din vanzarea proprietatilor imobiliare vor fi impozitate cu 10%, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal, care intra in vigoare astazi. Acesta stipuleaza ca venitul impozabil din transferul proprietatilor imobiliare reprezinta diferenta "favorabila" dintre suma realizata din instrainarea terenurilor sau constructiilor si valoarea de baza a acestora. Exceptie de la aceasta regula fac operatiunile de schimb sau aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale. Valoarea de baza este fie pretul de achizitie, fie costul constructiilor realizate de contribuabil sau pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobandirii, utilizat de camera notarilor publici, in circumscriptia careia este situat imobilul. Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta spun ca pretul de achizitie se determina de catre contribuabil, prin adaugarea la pretul de achizitie a unei cote de 5% sau a costului lucrarilor si serviciilor care determina cresterea valorii acestuia. Pentru proprietatile imobiliare obtinute de contribuabil intr-o modalitate din care nu rezulta valoarea la care a fost dobandit imobilul, valoarea de baza va fi pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare, utilizat de camera notarilor publici. Daca la data achizitionarii nu existau preturi orientative minime utilizate de notari, se va lua in calcul primul pret orientativ introdus. Specialistii sustin ca nu se vor impozita veniturile obtinute din transferul proprietatii asupra imobilelor, constructiilor si terenurilor dobandite de contribuabil prin mostenire legala sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv, cu cel putin trei ani inaintea instrainarii. Sunt, de asemenea, neimpozitate veniturile obtinute din vanzarea constructiilor cu destinatia de locuinta si terenul aferent acestuia, detinute cu titlu de proprietate o perioada mai mare de trei ani. Dreptul de proprietate trebuie autentificat de notarii publici. Tot ei vor calcula, incasa si vira la bugetul de stat impozitul aferent. Exista si cazuri in care transferul de proprietate se face prin alta procedura decat cea notariala; in aceasta situatie, contribuabilul are obligatia sa declare venitul obtinut organelor fiscale in al caror teritoriu administrativ se afla imobilul, in maximum trei zile de la data instrainarii. Modul in care va decurge procedura de declarare, de calcul si de plata a impozitului va fi stabilita de Ministerul Finantelor.

Citește totul despre:

Comentarii