13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPreturile arunca in aer inflatia la Constanta

Preturile arunca in aer inflatia la Constanta

Explozie de preturi in prima zi a lunii iulie. Gazele naturale se scumpesc de astazi cu 10,2%, curentul electric, cu 5,2%, iar pretul de referinta la energia termica se majoreaza cu 9%. Toate acestea vor duce la inrautatirea nivelului de trai si la falimentul multor firme. Seria majorarilor la utilitati a depasit cu mult, in ultimul an, rata inflatiei. De exemplu, fata de 2004, tariful gazelor naturale s-a majorat cu aproape 50%. Guvernantii spun ca principala cauza este acordul semnat cu FMI. Specialistii estimeaza ca majorarea tarifelor la utilitati va influenta negativ toate afacerile, mai ales ca se suprapune pe intarirea leului.
Constantenii sunt pur si simplu revoltati de noile scumpiri. “Nu pot sa cred ca vor creste iar toate preturile! Noi ce trebuie sa facem, cum sa traim, cu pensii de doua milioane? Banii nu imi ajung nici pentru medicamente”, spune un batran. “Este o politica inconstienta a actualei puteri, care parca vrea sa ne aduca la sapa de lemn. Sa vina ei sa traiasca in locul nostru, cu salarii de patru milioane”, adauga Vasile T., muncitor la o fabrica aflata in pragul falimentului.

Dezastru in economie

Industria constanteana nu va putea face fata scumpirilor la utilitati si majorarii taxelor. Firmele puternice vor cauta solutii, cea mai la indemana fiind reducerea “la sange” a profitului. Situatia este mult mai neagra pentru intreprinderile mici si mijlocii si pentru cele care folosesc forta de munca intensiva. “La nivelul judetului Constanta cele mai afectate vor fi ramurile industriale mari consumatoare de energie: santierele navale, operatorii portuari, CET-ul”, spune Vasile Otelea, liderul local al Blocului National Sindical. Este vorba, deci, despre industriile reprezentative ale judetului, fara de care economia Constantei, dar si a Romaniei, ar intra in colaps. “Prin Constanta se realizeaza 80% din exporturile romanesti”, subliniaza Mihai Daraban, presedintele CCINA Constanta. Vor avea de suferit si industriile textile, industria usoara, in general, unde nici acum lucrurile nu merg ca unse, dar si activitatile micilor producatori, de carne, lapte sau alte produse, ale caror afaceri vor fi “dinamitate” de cresterea pretului la energia electrica. “Nu trebuie sa uitam turismul, in special industria hoteliera, care va fi grav afectata de majorarile la utilitati”, adauga Vasile Otelea. Specialistii estimeaza cresteri de pana la 50%.

Se simte la buzunar

Cresterea pretului de referinta cu 9% la energie termica inseamna si scumpirea facturilor de intretinere, care nu va fi resimtita acum in plina vara, dar care va duce la majorari de 20% in toamna si iarna. Problemele sociale vor fi imense, pentru ca multi constanteni pur si simplu nu vor mai avea bani sa-si plateasca facturile. La o pensie medie de aproximativ 2,7 milioane de lei, banii nu vor ajunge nici macar pentru plata intretinerii. Specialistii spun ca pretul de referinta este stabilit de Guvern pentru toata tara, dar ca este, in prezent, de doua ori mai mare, adica aproximativ 1,7 milioane de lei pe gigacalorie. Diferenta este subventionata de primarii si Guvern. Potrivit acordurilor semnate cu FMI, pana la 1 ianuarie 2007 aceste subventii vor disparea, adica, practic, pretul se va dubla.
La tot acest tablou sumbru se adauga pretul benzinei. In conditiile in care pretul barilului se invarte in jurul a 60 de dolari pe baril pe piata externa, producatorii romani de-abia asteapta sa mareasca pretul la pompa. “Nu este posibil ca preturile sa fie egale cu cele din Europa, chiar mai mari la unele produse, cum ar fi carnea, iar salariile sa fie de 10 ori mai mici”, afirma Vasile Otelea. In scurt timp, constantenii vor fi “sufocati” de o economie in care cosnumul este descurajat, iar taxele si preturile cresc de la o zi la alta.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă