8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPoluarea mediului si sanatatea noastra

Poluarea mediului si sanatatea noastra

Poluarea mediului (chimica, radioactiva, fonica si biologica), exacerbata la inceput de mileniu III de: l explozia demografica l urbanizarea, fara respectarea legislatiei de mediu, a numeroase centre locuite l goana dupa profit imediat, prin agresarea si exploa–tarea pana la epuizare a ecosistemelor naturale l nearmonizarea la scara globala a legislatiilor nationale de mediu l ignorarea ONG-urilor cu activitati de protectie a mediului si a altor factori sanogeni, a facut ca patologia umana sa fie extrem de diversificata mai ales prin boli ale aparatelor respirator, cardiovascular si cancere de tot felul, la oameni, animale si plante.
Poluarea spatiilor mici (de microambient), a marilor spatii (suprafete mari, urbane sau rurale macroambientale, cai rutiere, cursuri de ape, paduri bolnave etc.) si a produselor alimentare are o influenta nefasta asupra sanatatii noastre.
Numarul factorilor de poluare este impresionant, iar dinamica lor este de mare intensitate. Ii prezentam pe cei mai importanti in registrul toxicitatii: oxidul de carbon, oxizii de azot, sulf, pulberi in suspensie, plumbul, amoniacul, bioxidul de carbon, produsele petroliere, pesticidele, detergentii, biostimulatorii, ingrasamintele de sinteza, fumul de tutun, fumul de incendiu etc. In acest context, poate fi considerata poluarea ca un fenomen inevitabil al “progresului”?
Nicidecum, daca sanatatea noastra va fi considerata mai importanta in programele de mediu nationale si internationale. Gestionarea corecta a mediului inseamna de fapt desfiintarea asa-ziselor “boli ale civilizatiei”, care de fapt sunt boli ale poluarii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă