Poarta a III-a a cetatii Alba Iulia, restaurata

- Restaurarea acestui monument istoric a durat 10 ani.Poarta a III-a a cetatii vauban din Alba Iulia a fost inaugurata, ieri, oficial de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, dupa 10 ani de la inceperea lucrarilor de restaurare. ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

26.11.2008 - 00:00

- Restaurarea acestui monument istoric a durat 10 ani.

Poarta a III-a a cetatii vauban din Alba Iulia a fost inaugurata, ieri, oficial de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, dupa 10 ani de la inceperea lucrarilor de restaurare. Pe langa refacerea tuturor elementelor decorative si a staturilor care impodobeau poarta, arhitectii si restauratorii au reusit sa reconstituie si podul mobil care facea legatura cu intrarea in Cetate. In partea superioara a portii se afla statuia lui Carol al VI-lea si celula lui Horea, care va fi redeschisa publicului in curand.


"Este un moment important, pentru ca mai sunt cateva zile pana la Ziua Nationala. In ultimii trei ani si jumatate, am venit de mai multe ori la Alba Iulia, pentru a marca fi-nalizarea lucrarilor la Poarta I si Poarta a IV-a. Ministerul Culturii s-a implicat financiar si logistic in acest proiect, cheltuielile ridicandu-se la peste trei milioane de lei. Prin aceasta inaugurare, suntem mai bogati fiecare dintre noi", a afirmat ministrul Adrian Iorgulescu.


Proiectul de restaurare a Portii a III-a este semnat de arhitectul Gheorghe Lancranjan. Au fost necesare interventii majore pentru hidroizolarea portii, pentru refacerea statuilor si a basoreliefurilor si pentru curatarea celorlalte componente artistice. In decembrie 2006, a fost finalizata lucrarea de restaurare a Portii I, iar in noiembrie 2007 a fost incheiata lucrarea similara de la Poarta a IV-a. In viitor, vor avea loc lucrari de refacere a Portilor a II-a, a V-a si a VI-a. Cetatea din Alba Iulia a fost ridicata intre anii 1714 si 1738.

Citește totul despre:

Comentarii