10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPe treptele unui autobuz au fost instalate rampe de carton

Pe treptele unui autobuz au fost instalate rampe de carton

Calatorii care au incercat ieri sa circule cu unul dintre autobuzele liniei 300 au avut parte de o surpriza. La fiecare dintre usile de acces au fost instalate rampe din carton pe care scria cu litere mari: “Cum te simti cand nu poti urca?” Oamenii au facut ochii mari la vederea bucatilor de carton si au ezitat sa urce. La indemnurile celor din autobuz, cativa au incercat sa urce sarind peste panouri, dar figura nu le-a reusit la toti si unele cartoane s-au rupt.

Oamenii nu intelegeau de ce sunt nevoiti sa intampine asemenea dificultati la urcarea in autobuz, de vreme ce pana in prezent nu au existat asemenea probleme. Dupa ce au urcat, au aflat ca este vorba despre o campanie de sensibilizare a oamenilor fata de nevoile persoanelor cu handicap, intitulata “Acces pentru toti”. Pentru ca RATB nu a pus la dispozitia persoanelor in carucioare autobuze special adaptate, reprezentantii handicapatilor au incercat sa atraga atentia asupra acestei probleme. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap au afirmat ca au discutat cu cei de la Metrorex si, in cursul acestui an, vor fi construite intrari adaptate la statiile de metrou. In ceea ce priveste mijloacele RATB, reprezentantii regiei au termen limita anul 2010 pentru a adapta toate autovehiculele. “Legea ne obliga ca, incepand cu 1 ianuarie 2004, sa achizitionam mijloace adaptate pentru accesul persoanelor cu handicap. La achizitia celor 500 de autobuze care urmeaza sa aiba loc vom tine cont de aceasta prevedere. Noi am inceput sa adaptam tramvaiele. A fost pus in functiune un tramvai adaptat, care circula pe linia 42 si care are tronsonul din mijloc coborat. Mai exista un troleibuz si un tramvai pe linia 35, care este dotat cu o platforma hidraulica ce preia carucioarele si le ridica de la sol la inaltimea necesara pentru a se putea calatori normal. Un alt tramvai se afla in lucru la uzina”, a declarat Gheorghe Aron, directorul general al RATB. Acesta a precizat ca toate autovehiculele incluse in procesul de modernizare vor fi accesibilizate pentru persoanele cu handicap. Costurile sunt destul de ridicate, mai ales in privinta dotarii cu platforma hidraulica al carei pret este de 5000 de euro.
Reprezentantii persoanelor cu handicap i-au facut o surpriza si lui Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, caruia i-au trimis un carucior nou-nout. “Avem bucuria sa va daruim un "carucior pentru handicapati" pentru a avea si dumneavoastra posibilitatea de a urmari felul in care sunt respectate in Romania standardele in ceea ce priveste accesibilitatile macar la nivelul Palatului Parlamentului”, a declarat Silviu George Didilescu, presedintele ANPH.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă