9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialO zi pe Insula Ovidiu

O zi pe Insula Ovidiu

Dacă v-aţi cazat în Mamaia şi vreţi să scăpaţi pentru o zi de hărmălaia din staţiune, nu trebuie decât să treceţi stada. Pe malul lacului Siutghiol funcţionează un debarcader de unde vaporaşul „Ovidius” face curse spre Insula Ovidiu. În 20 minute de navigaţie scăpaţi de claxoane, muzică şi forfotă. Insula Ovidiu este singura insulă turistică naturală de pe litoral. Locul unde şi-a trăit anii de exil Ovidius Publius Naso a rămas aproape neschimbat, deşi a fost modernizat. Turiştii găsesc aici stufăriş, raţe sălbatice, fazani, multe flori şi o mulţime de locuri de pescuit.

Insula Ovidiu este amplasată pe Lacul Siutghiol, la cinci kilometri de malul staţiunii Mamaia şi la 500 de metri de cel al oraşului Ovidiu. Vaporaşul „Ovidius” este o ambarcaţiune amenajată la standard trei stele. La bord se pot organiza evenimente festive sau mondene, restaurantul vasului având capacitatea de 50 de locuri, iar terasa de 80 de locuri. Dacă aţi optat pentru o simplă plimbare, vă costă 20 de lei de persoană dus-întors. Dacă sunteţi unul dintre pasagerii croazierei de o zi organizate pe lac, aveţi parte şi de o masă pescărească la restaurantul de pe insulă. Tarifele în acest caz nu sunt mari, comparativ cu cât cheltuiţi într-o zi pe litoral. Transportul de la hotel la debarcader şi de aici pe insulă, returul, precum şi o gustare pescărească costă 80 de lei pentru adulţi şi 75 de lei pentru copiii sub 12 ani. Dacă, în loc de gustare, doriţi un prânz în toată regula, biletul este 107 lei pentru adulţi şi 97 de lei pentru copii. Mai aveţi la dispoziţie o a treia variantă, să vă cazaţi o noapte pe insulă. Complexul turistic dispune de 20 de locuri de cazare în zece căsuţe de trei stele, fiecare dotată cu pat dublu, grup sanitar propriu, aer condiţionat, televizor, cablu, minibar. O noapte pe insulă costă 150 de lei. Pe lângă restaurantul cu cele 400 de locuri, complexul turistic mai are şi o terasă ţărănească cu 150 de locuri, spaţii de joacă pentru copii şi malul amenajat pentru pescuit. Specialitatea casei este „somon á la insulă”, dar puteţi alege între câteva zeci de preparate, cu sau fără specific pescăresc. Dacă vaporaşul a plecat deja în cursă şi vreţi neapărat să ajungeţi pe insulă, nu trebuie să vă impacientaţi. Mai multe ambarcaţiuni de mici dimensiuni asigură transportul către această destinaţie. „Este pentru prima dată când venim aici. Ne place. Am scăpat pentru câteva ore de plaja agomerată şi caniculă”, ne-a spus Ioana Petrescu, venită în vacanţă pe litoral.

„Tristele” şi „Ponticele”

Poetul latin Ovidiu, care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă pe litoralul românesc, exilat de împăratul Cezar, se pare că a locuit pe insula care îi poartă numele, unde a şi scris, de altfel, „Tristele” şi „Ponticele”, inspirate de atmosfera mohorâtă a iernilor la malul mării. În „Tristele” şi „Ponticele” se regăsesc elemente din viaţa şi obiceiurile oamenilor de aici. Locul exact al mormântului lui Ovidiu nu este cunoscut, însă puţinele izvoare istorice indică această insulă unde a fost înmormântat poetul şi care îi poartă acum numele.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă