Nereguli descoperite la comisiile de fond funciar din judetul Alba

Corpul de Control al Prefecturii Alba a descoperit, in urma unei actiuni desfasurate la 30 de primarii din judet, nereguli grave in ceea ce priveste activitatea comisiilor locale de fond funciar. Cele mai grave abateri privesc existenta a sute de ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

03.06.2005 - 00:00
Corpul de Control al Prefecturii Alba a descoperit, in urma unei actiuni desfasurate la 30 de primarii din judet, nereguli grave in ceea ce priveste activitatea comisiilor locale de fond funciar. Cele mai grave abateri privesc existenta a sute de titluri de proprietate neinmanate beneficiarilor, unele datand chiar din 1994, respectiv nesolutionarea unor cereri depuse in baza legilor fondului funciar, 169/1997 si 1/2000.
"Campioana" la titluri pastrate in sediul institutiei este Primaria Sona, unde au fost descoperite 288 de astfel de documente.
Constatari similare au avut loc si la alte administratii locale cum ar fi cele din Berghin (234 titluri), Ighiu (198 titluri), Cetatea de Balta (194 titluri), Sancel (183 titluri) etc.
In ceea ce priveste nesolutionarea cererilor depuse de fostii proprietari, angajatii Prefecturii au descoperit nereguli la primariile din Cergau, Jidvei, Mihalt, Craciunelu de Jos, Cetatea de Balta si Ocna Mures. "Exista comisii locale la care schitele de punere in posesie nu sunt intocmite decat partial desi actiunea de punere in posesie pentru parcelele in cauza s-a finalizat. Ca o concluzie activitatea comisiilor locale de fond funciar, in majoritatea lor, se desfasoara intr-un ritm necorespunzator", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Prefecturii.
Corpul de Control al institutiei a verificat, in ultima perioada, si legalitatea activitatii unor societati care administreaza balastiere. Au fost vizate balastierele existente pe raul Mures, apartinand "Mova Prest" SRL Alba Iulia, "TGA" SRL Cluj-Napoca, "3 Fan Construct" SRL Alba Iulia, "IMCOP" SRL Teius si "Prebet" SA Aiud. Nici una dintre firmele verificate nu avea vizata autorizatia de mediu pe 2005, iar majoritatea nu aveau nici autorizatie de construire. Pentru neregulile constatate, comisarii Garzii de Mediu au aplicat amenzi in valoare totala de 80 de milioane de lei.
De asemenea, trei dintre societati au fost amendate cu suma totala de 15 milioane de lei si de catre comisarii Garzii Financiare, pentru incalcarea prevederilor Legii Contabilitatii.

Citește totul despre:

Comentarii