10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMuzeul de Istorie din Blaj isi muta sediul

Muzeul de Istorie din Blaj isi muta sediul

– Exponate de mare valoare zac in spatii improprii.

Existenta centrului expozitional de Istorie Antica, Medievala, Moderna si Contemporana «Augustin Bunea» din Blaj a fost pusa de-a lungul timpului de mai multe ori sub semnul intrebarii in conditiile in care exponatele au fost mutate in diverse locuri. Daca din 1939, muzeul functiona in incinta Palatului Cultural (fostul cinematograf), in anul 1974, odata cu vizita lui Nicolae Ceausescu la Blaj, institutia a fost mutata in castelul-resedinta al Mitropoliei Greco-Catolice. Imediat dupa Revolutie, institutia de cultura a fost stramutata intr-un mod neinspirat intr-o cladire simbol pentru perioada comunista «Clubul tineretului», o cladire noua fara valoare arhitectonica si fara o suprafata adecvata instituirii unui circuit muzeal viabil. Chiar si asa muzeul si-a deschis portile publicului larg abia in anul 1999 dupa mai multi ani de pauza.

 

In inventarul Muzeului de Istorie, in prezent, se afla peste 1.500 de exponate. Printre cele mai valoroase se numara o tiparnita de secolul XVIII-lea ce a apartinut tipografiei lui Petru Pavel Aron, carti religioase cu grafie chirilica de la 1753 sau icoana «Adormirea Maicii Domnului», realizata in 1747 de Iacov Zugraf. La inceputul anului 1980, un decret emis de autoritatile vremii a facut ca Muzeul de Istorie din Blaj sa fie obligat sa cedeze institutiilor similare de rang superior mai multe obiecte din metale pretioase, precum tezaurul dacic din argint de la Lupu sau placutele din aur gasite in morminte scitice.

In patrimoniul muzeului se afla insa cele mai importante documente originale care atesta evolutia scolilor Blajene de la origini si pana in prezent. Pentru a creste frumusetea expozitiilor, autoritatile din Blaj au luat decizia mutarii muzeului in fostul sediu al Colegiului Pedagogic «Gheorghe sincai». «Viitorul sediu al muzeului se va ridica la valoarea traditiei acestui oras», a declarat primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă