9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialLant de 42 de procese pentru conducerea "Transurbis" Zalau

Lant de 42 de procese pentru conducerea “Transurbis” Zalau

Un conflict sindical s-a transformat intr-un lant de zeci de procese. Fostul lider al sindicatului din compania de transport local “Transurbis” Zalau (judetul Salaj) il acuza pe directorul societatii ca l-ar fi concediat dupa ce a stricat afacerile fostului primar care isi cumparase trei microbuze ce faceau concurenta neloiala companiei publice.
Intre fostul lider sindical Zaharie Andreica si conducerea “Transurbis”, plus autoritatile locale exista 42 de procese. Intre timp, Andreica a fost declarat nebun de catre un medic internist, ca sa poata fi concediat. Desi apoi psihiatrii din Cluj si din Bucuresti au decis ca barbatul este normal, el nu a mai fost angajat. Mai mult, a fost concediata si sotia sa, precum si cel mai bun prieten al fostului lider sindical. Andreica a dus conflictul de munca pana pe masa presedintelui Romaniei si a primului ministru, carora li s-a plans de presupusele abuzuri comise impotriva sa.
De cealalta parte, membrii conducerii companiei de transport au afirmat ca nu pot risca sa il reangajeze pe fostul lider sindical drept sofer de autobuz deoarece ar fi pericol public. Totusi, pe langa actele care dovedesc ca este intreg la minte, Zaharia Andreica are permis de conducere valabil pentru toate categoriile, asa ca autoritatile rutiere nu impartasesc parerea conducerii SC “Transurbis”.

Afacerea cu microbuze a fostului primar, stricata de Andreica

Mai altfel, fostul angajat este de parere ca in spatele tuturor greutatilor pe care le-a intampinat se afla fostul director comercial al societatii de transport, liberalul Ion Puiu, actual director general al companiei. Andreica a spus ca a avut mai multe dispute cu acesta si cu fostul primar PSD al orasului Zalau, Iuliu Nosa. Fostul lider sindical a mai afirmat ca a aflat de faptul ca cei doi ar fi vrut sa falimenteze compania de transport ca sa isi favorizeze afacerile cu microbuze care circulau in regim maxi-taxi. El a mentionat ca ar fi aflat de toata aceasta afacere de la unul dintre colegii sai, Ioan Carpinean, care ar fi fost ofertat de fostul primar sa lucreze pe unul dintre cele trei microbuze care ar fi fost cumparate de Iuliu Nosa.
Potrivit spuselor sale, Andreica a protestat si, dupa o adevarata batalie juridica, sindicatul din compania publica de calatori a obtinut indepartarea microbuzelor maxi-taxi de pe traseele autobuzelor. In urma aceste operatiuni, mai multe companii de maxi-taxi au devenit nerentabile, iar microbuzele au fost transferate in alte orase. Insa, angajatul a ramas in conflict cu fostul primar, cu fostul viceprimar Radu Capalnasiu, actualul edil al Zalaului, si cu conducerea companiei.
Totodata, Andreica sustine ca acestia ar fi incercat in repetate randuri sa il concedieze. In cele din urma, fostul lider sindical a fost trimis la un examen medical periodic, la o policlinica privata. Aici, un medic internist l-a declarat nebun. In consecinta, el nu a mai fost lasat sa conduca autobuze si a fost trimis sa munceasca in atelierul companiei. In cele din urma, in data de 25 februarie 2003, a fost dat afara pe motive disciplinare.
Din aceasta cauza, Zaharie Andreica a inceput o adevarata batalie pentru a demonstra ca este intreg la minte. Dupa ce a fost plimbat cu o masina a Inspectoratului de Politie Salaj la Cluj, pentru examinari psihiatrice, medicii de aici au decis ca barbatul este sanatos la minte. Conducerea “Transurbis” a decis, insa, ca examenul psihiatric de la Cluj nu este concludent, iar angajatul a fost trimis la Bucuresti. Insa, si aici psihiatrii de la Institutul “Mina Minovici” au decis ca este intreg la minte.
Intre timp, cel mai bun prieten, Gheorghe Suciu, si sotia sa, Ancuta Andreica, au fost concediati. Suciu era sofer, dar fusese detasat portar, iar sotia lui Andreica era taxatoare pe autobuz. Fostul lider sindical nu a reusit sa obtina in instanta castig de cauza in dosarele in care contesta legalitatea concedierii sale si a apropiatilor sai. El crede ca la mijloc ar fi o razbunare pusa la cale de directorul Ion Puiu.

“Andreica este pericol public”, crede directorul adjunct

Reporterii “Romaniei libere” au incercat sa il contacteze pe Ion Puiu, insa nu au reusit deoarece directorul “Transurbis” Zalau se afla in concediu. Directorul adjunct al companiei, Emilian Brandusa, a afirmat, insa, ca lucrurile sunt deformate de perceptia lui Andreica. El a adaugat ca acesta i-a dat pe cel putin sapte dintre fostii lui colegi de serviciu in judecata, sub invinuiri care merg de la calomnie pana la abuz de incredere ori tortura.
Mai mult, Brandusa a spus ca a organizat un concurs pentru ocuparea postului de sofer, la care s-a prezentat si Andreica, insa acesta ar fi picat testul. Acesta a mentionat ca i-a oferit apoi fostului lider sindical posibilitatea sa lucreze ca si controlor de trafic. Acesta, insa, ar fi refuzat sa aduca actele cerute, mai mult, nu a acceptat sa redacteze cererea de angajare decat in numele sau, al sotiei si al amicului sau, Suciu. Emilian Brandusa a adaugat ca nu ii poate oferi postul de sofer de autobuz lui Andreica, pentru ca acesta ar putea deveni pericol public.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă