9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialLa Sebes, berea curge din dozatorul DNA

La Sebes, berea curge din dozatorul DNA

– 16 consilieri si fostul primar din Sebes sunt cercetati penal pentru fapte de coruptie.

– Prejudiciile stabilite de procurori se ridica la opt milioane de euro.

– Ei sunt acuzati ca ar fi concesionat ilegal terenul pentru fabrica de bere Albacher

Primaria Municipiului Sebes a fost "asaltata" in ultimele luni cu adrese oficiale din partea procurorilor Serviciului Teritorial Alba Iulia al Departamentului National Anticoruptie (DNA). Solicitarile DNA au vizat documente oficiale ale administratiei locale aprobate in perioada mandatului fostului primar, Alexandru Dancila, si a Consiliului Local din perioada 2004 – 2008. Fostul primar si 16 consilieri locali, dintre care noua sunt in Consiliu si in actuala legislatura, sunt cercetati penal de DNA pentru fapte de coruptie. Acuzatia oficiala a DNA este "comiterea infractiunii stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala, a bunurilor apartinand operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, comisa cu ocazia unei actiuni de vanzare a acestora, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". Doar trei consilieri locali au scapat de ancheta, pentru ca acestia nu au participat la sedinta Consiliului cand acesta a aprobat vanzarea terenului.

"Mi-au cerut o sumedenie de documente care vizeaza anumite procese verbale a unor sedinte desfasurate cu ani in urma si, bineinteles ca fiind vorba de adrese oficiale, a trebuit sa le punem la dispozitie si le-am pus la dispozitie. Au fost si cate doua, trei adrese pe saptamana de-a lungul timpului", a declarat primarul actual, Mugurel Sarbu.

Ancheta procurorilor DNA este in stadiu avansat. Acestia au confirmat ca efectueaza acte de urmarire penala. Dosarul are ca obiect vanzarea subevaluata de catre Primarie si Consiliul local, la inceputul anului 2007, a unui teren in suprafata de 24 de hectare catre societatea comerciala "Romaqua Group Borsesc", la pretul de 1.512.322 euro, fara TVA, respectiv la 6,2 euro/mp. Prejudiciul stabilit de procurorii DNA in sarcina invinuitilor se ridica la opt milioane de euro. Pe terenul vandut de administratia locala a fost construita fabrica de bere Albacher.
De altfel, anchetatorii au dispus in cursul urmaririi penale sechestrul asigurator pe bunurile persoanelor cercetate. In dosar figureaza si numele actualului senator PD-L Nicolae Dobra, fost consilier local in mandatul trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă