18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialInvestitorii italieni au cucerit judetul Timis

Investitorii italieni au cucerit judetul Timis

Comunitatea oamenilor de afaceri din Italia este cea mai puternica dintre toate celelalte comunitati de straini din Timis, numarand nu mai putin de 16.000 de persoane. Totodata, cele mai multe investitii din municipiul de pe Bega apartin strainilor din Peninsula. “Peste 30 la suta dintre imobilele din centrul Timisoarei sunt achizitionate de italieni”, a spus reprezentanta unei agentii imobiliare din oras, Nicoleta Pop.
Pe piata locala sunt active, conform datelor de la Registrul Comertului, 2.000 de firme italienesti, care au un capital investit de aproape 80 milioane de euro. De asemenea, cu cele 100.000 de hectare de teren achizitionate in ultimii ani, italienii au devenit proprietari pe 20 la suta din terenul agricol al judetului. Acestia isi disputa, astfel, primul loc in topul investitorilor din Timis cu oamenii de afaceri din Germania, care au mai putine firme infiintate, aproape 1.500, dar cu un capital subscris mult mai mare, respectiv 125 milioane de euro.
Autoritatile din orasul de pe Bega au “oficializat” legaturi comerciale cu investitori veniti din nordul Peninsulei, respectiv din Verona, Trieste si Padova, inca din 1990. Oamenii de afaceri din regiunea Veneto sunt considerati veritabilii campioni ai investitiilor italiene in Timisoara, din totalul firmelor active pe piata 300 fiind conduse de ei.
Unul dintre cei mai importanti jucatori straini de pe piata investitiilor din “capitala Banatului” este Danilo Vetore. Este vorba despre “Euroholding”, un concern rasarit sub sigla “Industrie Maurizio Peruzzo”.
O alta firma italiana, “Geox”, specializata in productia de incaltaminte, a inceput activitatea la Timisoara cu 150 de angajati si a ajuns, in mai putin de doi ani, sa aiba peste 1.000 de salariati.
Interesul afaceristilor din Peninsula pentru Timisoara si judetul Timis se manifesta cel mai vizibil pe piata terenurilor. Conform unor statistici oficiale ale Directiei Agricole, din cele 500.000 hectare teren agricol al judetului, 20 la suta apartine italienilor.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă