9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialInterese dizolvate in afacerea "Solventul" Timisoara

Interese dizolvate in afacerea “Solventul” Timisoara

Tribunalul Alba a aprobat tabelul definitiv al creditorilor societatii comerciale “Solventul” SA Timisoara, aflata in faliment. In total, 53 de creditori au de recuperat datorii cifrate la 285 miliarde lei vechi. Printre acestia se gasesc mai multe institutii ale statului, banci, societati comerciale, fostii salariati dar si controversatul afacerist Ovidiu Tender, cel care a reusit printr-un “artificiu” economic sa devina proprietarul combinatului timisorean.
Achizitionarea SC “Solventul” de catre Ovidiu Tender, cunoscut ca un apropiat al fostului partid de guvernamant, are in spate aproape patru ani de procese in instantele comerciale din Timis si Alba, precum si o hotarare cel putin suspecta a Guvernului Romaniei. Hotararea nr. 620 din 21 aprilie 2004 i-a oferit, practic, lui Tender “Solventul” SA pe tava.
Prin actul normativ respectiv, emis intr-o perioada in care, conform unei decizii a Tribunalului Alba, combinatul era in faliment, in cadrul societatii s-a instituit procedura de supraveghere financiara, pe o perioada de trei ani. La doar cateva zile de la adoptarea hotararii, actionarii firmei, intre care APAPS (transformata intre timp in AVAS Ð n.r.), care detineau peste 80 la suta din actiuni, au aprobat majorarea capitalului social al SC “Solventul” SA cu 7,5 milioane dolari, suma pusa la bataie de Ovidiu Tender, lucru care i-a permis acestuia sa devina noul proprietar al combinatului.
Intentiile omului de afaceri au fost ca prin achizitionarea acestei societati sa isi deschida “usile” spre piata sarbeasca, lucru pe care l-a si declarat in mod oficial. Acesta s-a aratat interesat de achizitionarea a mai multor firme romanesti din domeniul petrochimiei, care, ulterior, i-ar fi usurat cumpararea companiei “Petrom”.
Dupa mai multi ani de procese la instantele din Timisoara, cauza privind “Solventul” a fost stramutata la Tribunalul Alba, unde s-a luat decizia declansarii procedurilor de faliment si lichidare judiciara. Cel mai important creditor care ar urma sa beneficieze de pe urma procesului de lichidare judiciara este Directia Generala a Finantelor Publice Timis, in conturile careia ar trebui sa ajunga peste 90 de miliarde lei vechi.
De asemenea, salariatii combinatului au de recuperat aproximativ 1 miliard de lei, in timp ce AVAS Bucuresti s-a inscris in tabelul creditorilor cu creante de 39 miliarde lei si 368.471 dolari. SC “Tender” SA Timisoara apare in tabloul creditorilor cu o creanta de 36 miliarde lei.
Un alt creditor important este firma “VGB Impex” SRL Bucuresti, care ar avea de recuperat de la combinatul din Timisoara aproape 30 de miliarde lei. Actionarii principali ai acestei firme sunt fratii Octavian si Alexandru Iancu, retinuti de procurori in februarie 2005 in dosarul “RAFO” Onesti.
Combinatul “Solventul” s-a aflat pentru o perioada destul de lunga de timp in reorganizare judiciara. Mai multi judecatori sindici din Timis nu au reusit sa redreseze societatea, situatie datorata si neintelegerilor existente intre creditori. Pana la urma, dosarul a fost stramutat la Tribunalul Alba, unde s-a ajuns la declansarea procedurilor de faliment. Aceasta, dupa ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins, initial, o cerere a AVAS privind suspendarea reorganizarii judiciare, pe motiv ca institutia de stat a modificat procedura de privatizare din vanzare pe active in majorare a capitalului social.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă