12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialHotie la drumul mare

Hotie la drumul mare

O echipa de inspectori de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in frunte cu secretarul de stat Catalin Teodorescu, a descins la casele de schimb valutar de pe Calea Mosilor.

Pentru ca la ANPC ploua cu reclamatii din partea cetatenilor inselati, ANPC a emis Ordinul 484 intrat in vigoare din data de 18 noiembrie 2005. Ordinul cuprinde masurile de informare a consumatorilor cu privire la schimbul valutar. Noua reglementare ii obliga pe agentii economici sa afiseze in exterior panouri cu inscrisuri intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond. Inaltimea minima admisa a literelor si cifrelor sa fie de 80 mm, grosimea de 10 mm, distanta intre litere de 10 mm, distanta intre cuvinte de 20 mm. In exterior si in interior trebuie sa fie inscrise toate informatiile referitoare la cursul de schimb, fara a se mai cere un comision.
Dar ce se intampla in realitate? Hotie la drumul mare, aceasta a fost concluzia inspectiei. Pe Calea Mosilor, casele de schimb sunt ca ciupercile dupa ploaie. In fata unor case de schimb exista panouri, dar lipsite de continut. Despre curs se spune eventual ca “este cel mai bun…”. In interior, pe un geam cetos, nespalat, in cel mai fericit caz exista o hartie minuscula cu inscrisuri ilizibile, special pentru derutarea clientului. Nu exista exceptii, la toate casele de schimb acelasi obicei. In majoritatea lor, patronii sunt arabi cu spirit de echipa si bune relatii de comunitate. Vestea ca a venit controlul s-a raspandit repede. Au fugit ca potarnichile, lasand banii pe masa, computerele in functiune. Pe strada era mare fierbere, mesajele de S.O.S. in limba araba au asigurat zgomotul de fond pentru controlul ANPC. Presedintele ANPC a decis amendarea cu 20 de milioane de lei a fiecarui patron pentru lipsa de informare corecta a cetatenilor, iar daca se va dovedi ca unii au adus pagube majore consumatorilor amenda poate ajunge pana la 100 de milioane.
In aceste zile ANPC efectueaza controale la casele de schimb din intreaga tara. In Bucuresti cele mai multe case si probleme sunt pe Calea Mosilor, Bd Magheru, Bd Elisabeta. Asa ca deschideti bine ochii, nu va mai lasati usor inselati de negustori care sfideaza legile!

Cele mai citite

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă