Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Hipertermia maligna a ucis un copil in judetul Mures

Un copil de 12 ani din Miercurea Nirajului a decedat ieri la Clinica de Chirurgie Pediatrica din Targu-Mures. El a fost internat pentru o banala fractura, dar a facut o complicatie foarte rara, cunoscuta sub numele de hipertermia maligna. ...

Share

Adrian A. Giurgea 0 comentarii

26.04.2007 - 00:00
Un copil de 12 ani din Miercurea Nirajului a decedat ieri la Clinica de Chirurgie Pediatrica din Targu-Mures. El a fost internat pentru o banala fractura, dar a facut o complicatie foarte rara, cunoscuta sub numele de hipertermia maligna. Directorul Spitalului Judetean de Urgenta din Targu-Mures, Lucian Baila, a declarat ca boala s-a declansat in urma anesteziei care i-a fost facuta copilului inaintea interventiei chirurgicale. "Este o boala neconstatata sau raportata in Romania, am auzit de ea doar pe la congrese. Se trateaza cu un medicament denumit Bantrolen, cu care mortalitatea scade la 50% din cazuri", a declarat Baila. El a mai precizat ca, desi medicamentul respectiv nu este omologat in Romania, un medic din Odorheiul Secuiesc il primise intr-un transport de donatii si s-a apelat la acesta. "Am reusit sa facem rost de medicament si sa-l administram, dar pacientul a murit", a mai spus Lucian Baila.
Baila sustine ca va solicita Societatii Romane de Anestezie si Ministerului Sanatatii ca pe viitor sa achizitioneze oficial Bantrolen, pentru a se putea interveni imediat daca pe viitor mai apar astfel de cazuri. z

BOALa
Ce este hipertermia maligna?
Hipertermia maligna este o complicatie rara care apare in cursul anesteziei generale pentru interventii chirurgicale. Pacientul nu prezinta simptome caracteristice inainte de operatie, administrarea anumitor medicamente anestezice declansand un raspuns metabolic evidentiat prin cresterea rapida a temperaturii corporale la peste 40 de grade Celsius si rigiditate musculara.

Citește totul despre:

Comentarii