9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialHaos in PSD Caras-Severin

Haos in PSD Caras-Severin

Organizatia judeteana a PSD Caras-Severin nu-si poate reveni de pe urma scandalurilor interne care macina filiala de ani de zile. Liderii de la nivel national ai partidului s-au ferit sa transeze definitiv luptele dintre diferitele grupari de interese, ceea ce a subrezit structurile din teritoriu si a macinat treptat puterea organizatiei de a reactiona ca partid de Opozitie.
Plecarea din randul social-democratilor (petrecuta acum cateva luni) a fostului sef al administratiei prezidentiale, Ioan Talpes, singurul care a reusit sa tina in mana gruparile din PSD Caras-Severin, a reactivat luptele pentru suprematie.

Atata timp cat au fost la Putere, sefii organizatiei judetene s-au infruntat in culise din cauza intereselor financiare si de dominatie in diverse zone ale economiei judetului. Acum neintelegerile tin mai mult de orgoliile dintre acestia. Practic, partidul este condus de catre deputatul Ion Mocioalca. Acesta lipseste, insa, patru zile pe saptamana din judet, deci nu poate controla in intregime filiala.
Mocioalca “face echipa” la varful organizatiei cu prim-vicepresedintele Claudiu Pasare, un tanar de 25 de ani, sustinut de Ioan Talpes, care l-a angajat ca sef al cabinetului sau senatorial. Cei doi au fost alesi in cadrul Conferintei judetene de majoritatea delegatilor, desi se aflau in doua tabere diferite. Nici unul nu-si imagina ca va trebui sa conclucreze cu celalalt.

Grupari de interese

Surse din cadrul organizatiei judetene sustin ca Mocioalca este intr-o relatie foarte buna cu Nicolae Stefanescu, fost secretar executiv care a parasit PDSR in 1997, cu Ion Spanu, promovat purtator de cuvant, dar caruia i s-a reprosat ca nu participa la conferintele de presa ale partidului, cu Gheorghe Pavel Balan, fost prefect si presedinte al filialei, si cu Ilie Mustacila, fostul presedinte al CJ si presedinte executiv al organizatiei PSD.
Lui Stefanescu i se reprosaza ca in anul 2000 i s-a alaturat lui Sorin Frunzaverde (PD), in momentul votului pentru sefia CJ, desi negociase altceva cu presedintele PSD de atunci, Gheorghe Pavel Balan. Acesta din urma a fost schimbat in 2003, alaturi de alti prefecti din tara implicati in diferite scandaluri. El era cunoscut la nivel local ca un lider absolut al judetului, fara voia caruia nu se intampla nimic, si a reusit sa mentina un echilibru in partid, pe durata mandatului sau. Totusi, acesta a fost “lucrat” de propriii sai colegi de partid, carora le-a deranjat unele afaceri, printre care si afaceristul Iosif Armas.
Perdantii din 2005 ai alegerilor interne din filiala, formeaza si ei o grupare aparte, in care se regasesc, pe langa Pasare, fostul prefect al judetului, Gheorghe Cahnita, si rectorul Universitatatii “Efimie Murgu” Resita, Ion Vela. Acestia asteapta momentul potrivit pentru a reveni in prima linie si pun umarul la eventuala rasturnare a actualei conduceri.

Dialogul din PSD: incidente verbale si acuzatii publice

De altfel, incidentul verbal violent consumat intre prim-vicepresedintele Pasare si secretarul executiv Stefanescu chiar in sediul partidului este de notorietate pe plan local. Stefanescu l-a acuzat pe Pasare de tradare, pe motiv ca acesta este omul lui Talpes.
Episoadele de infruntari publice dintre lideri sunt, insa, mult mai multe si arata tensiunea dintre acestia. Spre exemplu, rectorul Ioan Vela l-a acuzat public pe Mocioalca de sabotaj al filialei PSD in timpul sedintei judetene din iulie. Acesta a dezvaluit ca deputatul Ion Mocioalca il ruga sa intervina la Nicolae Vacaroiu pentru schimbarea din functie a actualului sau aliat, Pavel Balan.
Alianta gandita de actualul lider al organizatiei are, insa, si un posibil scenariu pentru situatia in care PSD revine la guvernare: Nicolae Stefanescu ar urma sa devina prefect, Gheorghe Balan -senator, iar Mustacila – presedinte al CJ.
In plus, lui Mocioalca i se reproseaza ca nu critica actuala administratie judeteana, respectiv pe presedintele CJ, Sorin Frunzaverde, pe motiv ca ar avea afaceri cu acesta din urma. De asemenea, surse locale vorbesc despre faptul ca Frunzaverde ar fi “seful” lui Mocioalca intr-o loja masonica din Caras-Severin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă