8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFotografii unicat despre debarcarea in Normandia si eliberarea Transilvaniei

Fotografii unicat despre debarcarea in Normandia si eliberarea Transilvaniei

Consiliul Judetean Alba, Arhivele departamentului Manche si Muzeul National al Unirii Alba Iulia organizeaza aceste zile expozitia romano-franceza: "Ipostaze ale eliberarii. Debarcarea din Normandia – Romania in razboiul antihitlerist". Expozitia isi propune sa infatiseze, prin intermediul catorva sute de fotografii si obiecte folosite in timpul luptelor, aspecte legate de doua momente importante ale celui de-al doilea Razboi Mondial: debarcarea americanilor in Normandia, mai exact in regiunea Manche, si participarea armatei romane la eliberarea nord-vestului Transilvaniei, Ungariei si Cehoslovaciei de sub ocupatia hitlerista.
In cadrul acestei expozitii, Arhivele departamentului Manche pun la dispozitia publicului roman 110 fotografii originale care surprind, in diferite ipostaze, soldatii americani debarcati in zona, dar in acelasi timp si viata localnicilor. Tot la Muzeul Unirii sunt expuse si fotografii cu soldatii romani in timpul campaniei militare, de dupa august 1944, din nord-vestul Transilvaniei, Ungariei sau Cehoslovaciei.
"Aceasta expozitie reprezinta o actiune concreta in cadrul cooperarii dintre judetul Alba si departamentul La Manche. Imaginile au fost necunoscute opiniei publice pana in 2004, cand au fost prezentate in cadrul unei expozitii deschise in departamentul La Manche, cu ocazia sarbatoririi a 60 de ani de la debarcarea americanilor in Normandia. In total sunt aproximativ 4000 de poze, de o calitate exceptionala", a spus vicepresedintele Consiliului General al departamentului La Manche, Giles Quinquenel, prezent la vernisajul expozitiei mixte. Expozitia va putea fi vizitata pana in data de 18 noiembrie 2007.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă