18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialFJSC i-a provocat la dezbateri pe profesionisti si pe profesorii de jurnalism...

FJSC i-a provocat la dezbateri pe profesionisti si pe profesorii de jurnalism si comunicare

La sarbatorirea implinirii a 15 ani de la infiintare, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) din cadrul Universitatii Bucuresti a invitat profesori din facultatile de jurnalism si stiintele comunicarii din tara si cunoscuti oameni de presa si profesionisti din domeniul comunicarii, alaturi de propriii profesori si studenti, incluzand in programul manifestarilor aniversare dezbateri interesante legate de profesie si mediul academic.

Cateva sfaturi pentru incepatori, de la profesionisti

Printre cei care au raspuns invitatiei, s-au aflat si cateva “vedete” ale jurnalismului de azi, precum Robert Turcescu, Corina Dragotescu, Razvan Dumitrescu si Lucian Mandruta, profesionisti ai mass-media, cu sau fara studii universitare de specialitate, apreciati si binecunoscuti de public. In cadrul dezbaterii “Profesia si mediul universitar”, desfasurata pe doua sectiuni – Jurnalism si Comunicare, punctele de vedere ale profesionistilor s-au confruntat cu cele ale profesorilor, rezultand o serie de concluzii, cu caracter de sfat, pentru studenti. “Tinerii absolventi trebuie sa fie in stare, la absolvire, sa intre direct in paine, cand solicita angajarea intr-o redactie. Si sa aiba in vedere concurenta dura a mercenarilor de presa care apar intotdeauna cand se infiinteaza un nou ziar, canal TV sau un nou radio”, a atentionat Robert Turcescu (licentiat al FJSC). El a subliniat ca tinerii confrati nu se pot astepta la rabdare si la prea mult ajutor din partea ziaristilor, pentru ca nu exista timp pentru asa ceva. La randu-i, Corina Dragotescu, licentiata in Drept, declarandu-se “un jurnalist schiop”, pentru ca nu are studii de specialitate (carora le simte, uneori, lipsa), a subliniat importanta specializarii pe un domeniu clar din presa, declarandu-se impotriva declaratiei multor jurnalisti, la angajare, “fac orice, ma pricep la orice domeniu”. Razvan Dumitrescu a recomandat inceperea practicii jurnalistice, efective, din primul an de facultate si s-a declarat adeptul principiului “bad news, good news”, spunand ca daca s-ar da mai multe stiri bune s-ar putea sa “reinvie gaina cu trei picioare” din primii ani ai Evenimentului Zilei, pentru a atrage interesul cititorilor. Iar Lucian Mandruta si-a formulat plastic, improvizand o mica reprezentatie ad-hoc, principiul sau: “Sa ajutam un public “orb” sa treaca strada si sa-l usuram de bani pentru asta”.

Noi structuri universitare

La dezbaterea privind alinierea invatamantului universitar din Romania la cel european, in conformitate cu Declaratia de la Bologna, s-a subliniat faptul ca interesul formarii studentilor pentru o piata a muncii concurentiala trebuie sa se conjuge cu interesul facultatilor de a oferi specializari care sa atraga cat mai multi studenti. Aceste noi cerinte le dau multa si mare bataie de cap profesorilor, decanilor si rectorilor, cei din jurnalism si stiintele comunicarii avand de rezolvat, la randu-le, noile probleme in gasirea de solutii, o legatura stransa cu mediul profesional fiind cu adevarat necesara. In cazul concret al FJSC, s-a optat pentru o structura de 3/2/3, relativ la anii de studiu. Astfel, primii trei ani vor da o pregatire cu caracter general, urmatorii 2 ani, de masterat, vor aduce o specializare clara pe profesie, iar cei care se viseaza editorialisti, analisti etc. trebuie sa urmeze 3 ani de doctorat. “Se vor face modificari structurale importante in cadrul facultatilor, implicit la cele de Jurnalism si Comunicare”, a concluzionat decanul FJSC, dl Mihai Coman, cel care a coordonat dezbaterile cu profesorii de jurnalism si comunicare.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...

Greta Thunberg a fost amendată pentru că a blocat intrarea în Parlamentul suedez

Activista pentru climă Greta Thunberg a fost amendată în Suedia, țara sa natală, pentru că nu a respectat ordinele poliției după ce a blocat...

Instalațiile sanitare – Cum să le alegem pe cele mai calitative în funcție de buget

Un element esențial în amenajarea unei băi este bateria de chiuvetă baie. Cunoscută și sub...
Ultima oră
Pe aceeași temă