9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDurerea severa este tratata cu analgezice prea putine si de slaba calitate

Durerea severa este tratata cu analgezice prea putine si de slaba calitate

Opiaceele – analgezice majore, derivate din morfina, care ar putea reduce durerea severa – sunt prea putin utilizate, iar cele folosite sunt de slaba calitate, intrucat medicii au retineri in prescrierea lor, iar legislatia este prea restrictiva. Pacientii cu dureri din cauza cancerului, de multe ori in faza terminala, au dureri atroce si singurele tratamente ce mai pot fi administrate sunt cele pentru calmarea acestora. “Este groaznic sa vezi un om care are astfel de dureri si, mai mult, este o rusine ca pacientul roman sa primeasca Fortral. Acesta este un analgezic de potenta inferioara morfinei, care nu se justifica pentru administrarea la pacientii cu durere severa. Face si rau, pentru ca in durerea severa nu controleaza acuzele dureroase si, din acest motiv, bolnavul se supradozeaza. Am vazut multe drame din supradoza de Fortral (pentazocina) care dau tulburari psihice”, a spus medicul Elena Copaciu, vicepresedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii, cu ocazia conferintei nationale privind tratamentul durerii.
Autoritatile se tem ca opiaceele ar putea fi folosite de catre consumatorii de droguri si ca ar creste infractionalitatea. Insa organizatiile internationale de specialitate nu au identificat in Romania indivizi care incercau sa utilizeze opiaceele din domeniul medical in trafic.
O problema este legislatia, care trebuie sa fie mai permisiva in privinta prescrierii noii molecule de opiacee. O alta problema vizeaza accesul medicului de familie la prescrierea de opiacee pentru pacientul neinternat, din ambulator, acel bolnav care pleaca acasa din oncologie si care este departe de institutele oncologice in care se prescrie aceasta reteta speciala. Din acest motiv bolnavul renunta sa mai ia opiaceele si ramane la optiunile care sunt pe piata in momentul actual, cu regim mai putin strict. “Este vorba si despre educatia medicala a medicilor de familie, prin elaborarea unor ghiduri de terapie a durerii si organizarea unor cursuri informale. In Romania este aprobat un program national de terapie a durerii, existand deja 75 de medici cu competenta in tratamentul durerii severe. Speram sa apara si cabinete specializate”, a mai spus Copaciu. Medicii se abtin de la administrarea de opiacee de teama ca pacientii sa nu dezvolte toleranta sau dependenta. Totodata, se pune problema de a se recurge la produse mai noi si de a monitoriza cu atentie pacientii, administrand corect substantele si urmarind felul in care pacientul isi administreaza tratamentul. Bolnavul trebuie sa aiba si suport psihologic si, la nevoie, chiar consult psihiatric, toate acestea fiind elemente esentiale pentru ca bolnavul cu durere severa sa poata supravietui suferintei cumplite. “Daca nici in spital medicul nu prescrie aceasta medicatie, o face din comoditate si ignoranta”, au fost de parere participantii la conferinta.
Problemele apar la prescriptia in ambulator, pentru ca aceasta poate fi realizata numai de catre medicul oncolog, pentru o durata limitata de timp. Daca bolnavul inceteaza din viata, opiaceele trebuie aduse inapoi la medic, care intocmeste un document special, iar daca bolnavul locuieste departe de centrul in care se fac respectivele prescrieri atunci el renunta. Bolnavii recurg la terapia alternativa cu morfina, iar rezultatele sunt dezastruoase.

Proiect de lege

Statistici ale OMS arata ca durerea este simptomul care aduce cel mai frecvent pacientul la medic, dar, in mod paradoxal, desi resursele din sistem alocate analgeziei (tratamentului) pacientilor cu dureri severe nu sunt costisitoare, bolnavii nu ajung sa beneficieze de tratamente de calitate, aceasta fiind o problema identificata la nivel modial.
O serie de organisme, precum Asociatia Romana pentru Studiul Durerii, Societatea Romana de Terapie Paleativa, Ministerul Sanatatii (prin Directia Generala Farmaceutica), universitatile de medicina din tara (in special “Carol Davila” Bucuresti), impreuna cu Politia (prin Directia de Combatere a Crimei Organizate – Brigada Antidrog) au pus la punct, in urma cu trei ani, un program de colaborare la initiativa OMS, program care incepe sa dea roade. In acest moment, un nou proiect de lege de utilizare a opiaceelor in domeniul medical se afla la comisiile de sanatate din Parlament. Prin acest proiect, practic se permite accesul pacientului roman la analgezice de foarte buna calitate si se spera la inlaturarea barierelor din sistem care impiedica obtinerea unei analgezii de calitate.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă