12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDelta, luată cu asalt de turiştii pescari

Delta, luată cu asalt de turiştii pescari

Pentru prima dată în ultimii ani, Delta Dunării este luată cu asalt de turişti şi în luna septembrie. Vremea foarte caldă din aceste zile i-a determinat pe mulţi turişti să-şi petreacă, în septembrie, vacanţa la gurile Dunării.

Daniel Iluşcă, preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turism din Delta Dunării, spune că anul acesta a fost unul favorabil turismului din Deltă. “Vremea a fost foarte bună, nu au existat inundaţii, nici evenimente neprevăzute, cum s-au întâmplat în anii din urmă. Din acest motiv, bazele turistice din zonă au fost ocupate întregul sezon şi sunt solicitate şi în această lună. Pe lângă iubitorii de natură care petrec vacanţa în Deltă, toamna se practică aici şi un turism specializat care se amplifică, de asemenea, din această toamnă, în urma unor reglementări mai bune. Este vorba despre turismul practicat de pescarii sportivi, iar acest sezon se derulează pe parcursul lunilor de toamnă până vine îngheţul”.

Noi reguli

Anul acesta pescuitul sportiv pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se desfăşoară după noi reguli. În 19 iulie 2011 a apărut în Monitorul Oficial ordinul comun al Ministerelor Agriculturii şi Mediului, care aprobă regulamentul de practicare a pescuitului recreativ/sportiv în apele teritoriale ale României. O primă noutate este că permisul de pescuit pentru teritoriul Deltă nu se mai obţine, ca până acum, de la asociaţiile de pescari, ci de la Administraţia Rezervaţei­ei Bio­sferei Delta Dunării (ARBDD). În articolul 2 din respectivul ordin se prevede că „practicarea pescuitului recreativ/sportiv în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se face în baza permisului de pescuit recreativ/sportiv emis şi eliberat de către ARBDD”. Respectivele permise eliberate anual de ARBDD sunt nominale şi netransmisibile şi au regim special.

Poate obţine permis de pescuit recreativ/sportiv oricare persoană care este membră a unei asociaţii de pescari sportivi. Noutatea constă în faptul că respectivele permise nu se mai emit şi distribuie de către asociaţiile de pescari, ci de către administratorii resurselor piscicole. În Delta Dunării administratorul acestor resurse este ARBDD. O altă noutate este că noile reglementări dau libertate totală de mişcare pescarilor sportivi pe tot teritoriul rezervaţiei, indiferent de asociaţia de pescari din care face parte pescarul. Până la apariţia acestui ordin ministerial, pescarii sportivi puteau să pescuiască legal doar în zonele atribuite asociaţiei de pescari din care făceau parte. Din noul sezon, pescarii sportivi care au un permis eliberat de ARBDD şi unul de acces pe teritoriu ARBDD pot pescui în toate zonele de pescuit autorizate. Accesul lor este interzis doar în zonele strict protejate din Delta Dunării care cuprind peste 50.000 de hectare din  totalul de 580.000 de hectare, cât cuprinde teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Conform ordinului citat, ARBDD a autorizat următoarele zone de pescuit sportiv pe teritoriul său: Braţul Sf. Gheorghe (pe ambele maluri); Braţul Sulina (pe ambele maluri); Dunărea Veche (pe ambele maluri); Braţul Chilia (pe malul drept); Braţul Tătaru (pe ambele maluri); braţele Babina şi Cernofca (pe malul stâng pentru că malul drept al acestor braţe este inclus în zonă strict protejată); canalale Eraclea şi Loptana; lacurile Matiţa, Merheiul Mare şi Merheiul Mic; Braţul Tulcea (pe ambele maluri); pe malul drept al Dunării de la Ceatalul Chilia până la Cotul Pisicii; canalele Crişan şi Caraorman; lacurile Lumina, Roşu, Roşuleţ, Puiu şi Puiuleţ; canalele Cardon, Sfiştofca şi Braţul Musura; Canalul Tătaru; Canalul Sulina-Sf.Gheorghe; canalele Uzlina, Perivolovca şi lacurile Uzlina, Isac, Onofrei, Chiril, Gorgoştel şi Taranova; canalale Litcov, Dranov, Lipoveni, Dunavăţ, Cocoş şi Mustaca; Dunavăţ 3, Holbina 1 şi Holbina 2; Canalul Mila 35; gârla Sireasa; lacurile Bogdaproste, Trei Iezere, Ligheanca, Căzănel şi Fortuna; lacurile Razel şi Goloviţa; Canalul Gura Portiţei (până la zona strict protejată), Canalul 2, lacurile Istria, Tuzla şi Nuntaşi; lacurile Somova, Câşla, Parcheş şi Telincea; Canalul Enisala, canalele Pardina, Iacub, Părdinel, Iacubova, Batca, Gotca, Ceamurlia şi Ocolire Pardina.

» Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea a eliberat, de la începutul acestui an, circa 5.000 de permise de pescuit sportiv, numărul fiind considerat unul record faţă de anii precedenţi. Aceştia pot captura anul acesta 700 tone de peşte, nivelul maxim admis de lege pe zi fiind de 5 kilograme.

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă