13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCursul valutar si energia electrica "taie" profitul exportatorilor

Cursul valutar si energia electrica “taie” profitul exportatorilor

Exportatorii din judetul Cluj s-au confruntat, recent, cu probleme majore in perioada de fluctuatie a cursurilor valutare, precum si din cauza majorarii tarifului la energia electrica. Astfel, unul dintre marii producatori de mobila clujeni, SC “Libertatea” SA, resimte modificarile preturilor.
Directorul executiv al firmei, Constantin Rucareanu, a declarat ca situatia “Libertatea” SA nu difera de a altor mari producatori si exportatori, in sensul ca veniturile au scazut, iar cheltuielile au crescut. Societatea are mai mult de 150 de angajati, iar un procent de 95 la suta din productie este destinata exportului pe piata europeana, canadiana si estica.
La randul sau, SC “Armatura” SA se confrunta cu probleme, potrivit directorului economic, Aurel Elcean, din cauza cresterii preturilor la energia electrica si gaze. Majorarea tarifelor la aceste servicii aduce, dupa sine, majorarea costurilor la materiile prime. Toate acestea duc, insa, la cresterea pretului de productie.
De aici rezulta o alta mare problema: concurenta importatorilor pe produse similare mai ieftine, reducand piata de desfacere pentru SC “Armatura” SA.
In urma aprecierii leului fata de monedele internationale – euro si dolar – exportatorii au inregistrat pierderi masive. Costurile au crescut cu aproximativ 20 la suta, in special din cauza majorarilor preturilor la materiile prime, energie si utilitati, precum si aprecierii monedei nationale in raport cu euro si dolar.
Trebuie precizat faptul ca Romania importa mai mult decat exporta, balanta economica in acest caz fiind negativa.
Chestionat in aceasta privinta, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca Guvernul actioneaza pentru sustinerea producatorilor si exportatorilor romani prin masuri de politica fiscala si bugetare, de sustinere si promovare a exportului.
Dificultatile cu care se confrunta agentii economici au fost dezbatute in cadrul mai multor intalniri cu patronatele din industria prelucratoare, la care au participat reprezentanti ai Guvernului, Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă