Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cursul valutar si energia electrica "taie" profitul exportatorilor

Exportatorii din judetul Cluj s-au confruntat, recent, cu probleme majore in perioada de fluctuatie a cursurilor valutare, precum si din cauza majorarii tarifului la energia electrica. Astfel, unul dintre marii producatori de mobila clujeni, SC ...

Share

Rl online 0 comentarii

20.06.2005 - 00:00
Exportatorii din judetul Cluj s-au confruntat, recent, cu probleme majore in perioada de fluctuatie a cursurilor valutare, precum si din cauza majorarii tarifului la energia electrica. Astfel, unul dintre marii producatori de mobila clujeni, SC "Libertatea" SA, resimte modificarile preturilor.
Directorul executiv al firmei, Constantin Rucareanu, a declarat ca situatia "Libertatea" SA nu difera de a altor mari producatori si exportatori, in sensul ca veniturile au scazut, iar cheltuielile au crescut. Societatea are mai mult de 150 de angajati, iar un procent de 95 la suta din productie este destinata exportului pe piata europeana, canadiana si estica.
La randul sau, SC "Armatura" SA se confrunta cu probleme, potrivit directorului economic, Aurel Elcean, din cauza cresterii preturilor la energia electrica si gaze. Majorarea tarifelor la aceste servicii aduce, dupa sine, majorarea costurilor la materiile prime. Toate acestea duc, insa, la cresterea pretului de productie.
De aici rezulta o alta mare problema: concurenta importatorilor pe produse similare mai ieftine, reducand piata de desfacere pentru SC "Armatura" SA.
In urma aprecierii leului fata de monedele internationale - euro si dolar - exportatorii au inregistrat pierderi masive. Costurile au crescut cu aproximativ 20 la suta, in special din cauza majorarilor preturilor la materiile prime, energie si utilitati, precum si aprecierii monedei nationale in raport cu euro si dolar.
Trebuie precizat faptul ca Romania importa mai mult decat exporta, balanta economica in acest caz fiind negativa.
Chestionat in aceasta privinta, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca Guvernul actioneaza pentru sustinerea producatorilor si exportatorilor romani prin masuri de politica fiscala si bugetare, de sustinere si promovare a exportului.
Dificultatile cu care se confrunta agentii economici au fost dezbatute in cadrul mai multor intalniri cu patronatele din industria prelucratoare, la care au participat reprezentanti ai Guvernului, Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Citește totul despre:

Comentarii