9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCu mitraliera prin metrou

Cu mitraliera prin metrou

Recentele atacuri teroriste din capitala Marii Britanii, soldate cu sute de victime, au determinat autoritatile romane sa adopte importante masuri de securitate. De cateva zile, bucurestenii care calatoresc cu metroul au vazut cum patrule de luptatori antiteroristi vegheaza cu mare atentie statiile din subteran.
Inarmati pana-n dinti cu pistoale mitraliera si dotati cu casti si veste antiglont, jandarmii, antrenati special pentru lupta antiterorista, patruleaza pe peroanele statiilor mai importante de metrou, cum ar fi “Piata Victoriei”, Piata Unirii”, “Universitate”, “Gara de Nord” etc. Pentru ca sunt cele mai aglomerate, aceste statii sunt cele mai vulnerabile in cazul unui atentat. De asemenea, politisti in civil patruleaza permanent in trenurile metroului.
Afluxul urias de calatori face din acest mijloc de transport in comun o tinta importanta pentru eventualii atentatori. O geanta uitata pe peron sau in metrou poate ascunde foarte usor o bomba de mare putere. De aceea, autoritatile au luat masuri speciale de paza. Politia a realizat un plan de cooperare cu Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei, precum si cu Directia Generala de Jandarmerie a Municipiului Bucuresti, pentru a putea reduce la maxim riscul unui atac terorist.

Mecanicii de la metrou, instruiti sa prinda teroristii

Personalul metroului bucurestean a fost instruit special pentru a putea interveni in cazul unei urgente. Astfel, mecanicilor de locomotiva li s-a spus ca daca observa genti sau socose suspecte uitate de calatori in trenuri sau peroane sa anunte imediat dispeceratul si Politia. De asemenea, daca surprind vreun calator care isi abandoneaza intentionat bagajul, salariatii sunt obligati sa incerce sa-l retina sau sa anunte personalul privat de paza al Metrorex. In urma cu cateva luni, o geanta uitata intr-un tren de un calator neglijent a pus toata politia pe jar. Mecanicul de locomotiva a debarcat toti calatorii si a dus metroul in depou. Pirotehnistii, chemati la fata locului, au deschis cu mare grija bagajul, in care se afla… o lustra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă