18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCopiii cunosc mai multe despre drepturile lor decat parintii

Copiii cunosc mai multe despre drepturile lor decat parintii

Copiii considera ca parintii sunt primii responsabili de modul in care ei cresc si se dezvolta, in timp ce adultii sunt de parere ca aceasta sarcina revine intai institutiilor statului. Studiul referitor la nivelul de cunoastere a drepturilor copilului, a fost efectuat in randul tinerilor parinti si al elevilor si, la final s-a constatat ca minorii cunosc mai multe lucruri despre drepturile lor decat adultii. “Aceasta diferenta s-ar putea explica prin faptul ca parintii se informeaza cu precadere de la televizor, pe cand copiii afla despre drepturile lor in cadrul orelor de educatie civica de la scoala”, au declarat reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC).
Dreptul la viata, la educatie si la asistenta medicala gratuita sunt considerate ca fiind cele mai importante drepturi atat de catre parinti, cat si de catre copii. Totusi, minorii au mentionat in plus dreptul la cetatenie si nume, dreptul la joaca si dreptul la hrana. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, copiii confunda drepturile lor cu indatoririle pe care le au fata de parinti, cum ar fi dreptul de a invata bine sau cel de a asculta de parinti.

“Palma parinteasca” face parte din educatie

Chiar daca cei mai multi dintre adulti cunosc faptul ca un copil are dreptul de a nu fi maltratat, batut, agresat fizic sau verbal, toti sunt de parere ca “palma parinteasca” sau ridicarea tonului fac parte din educatie. Intrebati cum trebuie actionat in situatiile in care sunt incalcate drepturile copilului, adultii stiu ca trebuie anuntate autoritatile, insa cel mai adesea ei evita sa se implice, invocand sintagma “nu e treaba mea”.
Acest studiu face parte din campania “Drepturile copiilor sunt lege!”, lansata de ANPDC in cadrul Programului PHARE 2002. Aceasta a urmarit sondarea nivelului de cunoastere a drepturilor copilului reglementate prin Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, intrata in vigoare la inceputul acestui an.
Potrivit ANPDC, rezultatele cercetarii vor fi folosite pentru a formula mesajele cele mai potrivite prin care drepturile copiilor pot fi facute cunoscute publicului, prin intermediul campaniei “Drepturile copilului sunt lege!”.

Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă