10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialConflict rezolvat cu viteza melcului

Conflict rezolvat cu viteza melcului

In urma mediatizarii conflictului dintre actionarii societatii Fruvimed Medgidia autoritatile s-au trezit din amorteala. Scandalul dintre actionarii firmei se pare ca va fi solutionat in favoarea asociatei PAS din interiorul Fruvimed si in detrimentul grupului de interese condus de fostul actionar majoritar.

Mai exact “Registrul Miorita”, unde unul dintre actionari, Constantin Samson, se inregistrase drept majoritar, a reparat de ochii lumii “greseala” si a recunoscut oficial vechea organizare, respectiv vechiul PAS “suveran”. In urma cu o luna peste 100 de salariati ai Fruvimed au blocat accesul in societate in semn de protest fata de declararea lui Samson drept actionar majoritar. Oamenii nu au lasat pe nimeni sa intre in societate si au revendicat dreptul de proprietate asupra firmei. Practic pentru Fruvimed se bat doua asociatii PAS. Prima si cea mai veche este constituita din salariati si actuala conducere a firmei iar din noua organizatie fac parte Constantin Samson si o parte din fosta conducere. Aceasta din urma a reusit sa se inregistreze la registrul privat Miorita drept actionar majoritar si chiar a purtat discutii cu ADS sub noua titulatura. Angajatii actionari de la Fruvimed au aflat insa de jocurile de culise si au iesit in strada, convinsi ca nici una dintre institutiile statului nu va interveni, lucru care de altfel s-a si intamplat. Abia dupa ce cazul a fost adus in fata opiniei publice autoritatile au inceput sa se miste.

ADS isi pune cenusa in cap, dar nu cedeaza

Cea mai interesanta adresa pe care a primit-o PAS Fruvimed a fost din partea Agentiei Domeniilor Statului, cea care cu sau fara buna stiinta a “patronat” incercarile de deturnare a actiunilor Fruvimed. Agentia s-a scuzat oarecum pentru faptul ca l-a considerat pe Constantin Samson, actionarul renegat de PAS, drept reprezentantul asociatilor, dar in acelasi timp si-a mentinut gajul asupra unei parti a actiunilor ce reprezinta garantia indeplinirii obligatiilor pe care le are Fruvimed catre bugetul statului. Luna trecuta PAS Fruvimed a solicitat ADS sa indrepte nedreptatea facuta si sa redea dreptul de proprietate a actiunilor detinatorilor de drept. Agentia s-a fofilat cat a putut, dar pana la urma n-a avut incotro si a trebuit sa dea dreptate salariatilor. Totusi, atitudinea ADS, care l-a acceptat pe Samson drept noul actionar majoritar fara sa se intrebe nici o clipa cum a putut acesta sa devina actionar majoritar peste noapte, este inexplicabila. Oricum, ADS s-a spalat pe maini si a precizat ca nu are competenta necesara solutionarii conflictului pe linie de actionariat. Indolenta ADS in rezolvarea problemelor cu care se confrunta fostele intreprinderi de stat din agricultura a contribuit din plin la falimentarea ultimelor sectoare care au functionat cat de cat: viticultura, vinicultura si conservele. In prezent Fruvimed a intrat in reorganizare judiciara, lucru care ar fi trebuit sa determine autoritatile de resort sa dea o mana de ajutor la indreptarea situatiei financiare a societatii. Dar in loc sa ajute ADS a incurcat si mai mult itele. Cat despre sistemul de functionare a registrelor comertului, intreg domeniul este o varza. Se emit tot felul de acte fara nici un suport legal iar ceea ce s-a intamplat la Fruvimed este un exemplu clar de cat de putin este interesat PSD de rezolvarea cazurilor de coruptie.

PSD-istii locali, slugi la stapanii de la centru

Conflictul de la Fruvimed a fost indelung mediatizat. O parte a presei a tratat obiectiv scandalul dintre actionari, dar ziarele aservite PSD local s-au grabit sa-i faca pe actualii directori si salariati falsificatori de documente. Se pare ca atacurile au fost comandate de “gruparea” Samson, care apelat la tovarasii de la Observator Constanta, astfel ca noul actionar a fost absolvit de orice rea intentie. Daca ar fi fost asa, de ce or fi blocat salariatii accesul in unitate al autointitulatilor actionari majoritari?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă