15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCompensatele, mai la toamna

Compensatele, mai la toamna

Dupa o serie de modificari aduse listelor de compensare a medicamentelor, sistemul de compensare nu a fost inca reglementat, cu toate ca modificarile aferente sunt cunoscute inca de la finele lunii trecute.

Guvernantii rad din nou in fata suferinzilor, schimband regimul de eliberare al unor compensate de care, din pacate, acestia nu pot beneficia inca. Astfel, s-a decis eliminarea limitelor financiare legate de prescrierea medicamentelor. Spre exemplu, pentru medicamentele cuprinse in sublista A va fi eliminata limita de un milion de lei. Pentru aceasta, se vor putea prescrie maximum patru medicamente pe o singura reteta, iar pentru medicamentele din sublista C va fi inlaturat plafonul de 3 milioane de lei, dar se vor putea prescrie cel mult trei medicamente pe aceeasi reteta.
Din pacate insa, modificarile nu pot fi aplicate si, deci, nici un bolnav nu poate beneficia de noile sisteme de prescriere si eliberare a medicamentelor compensate, deoarece guvernantii nu au catadicsit sa o publice in Monitorul Oficial. De cateva saptamani, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta, dar si celelalte subunitati ale Casei Nationale, asteapta publicarea actului in Monitorul Oficial.

Daca reteta e scumpa, nu se elibereaza!

Reprezentantii farmacistilor din Constanta sunt de parere ca eliberarea medicamentelor compensate va fi reluata in conditii normale (care or fi acelea?) o data cu sfarsitul sezonului estival. Majoritatea unitatilor farmaceutice si-au epuizat plafoanele. Unele mai au, insa, daca reteta compensata este prea scumpa, puteti avea surpriza ca farmacista sa refuze eliberarea medicamentele tocmai din aceasta cauza.
Actele aditionale au fost incheiate cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta in urma cu aproximativ trei saptamani. Sumele care au revenit farmaciilor constantene – 40 de miliarde lei vechi pentru 120 de unitati farmaceutice – au fost foarte mici, fapt pentru care plafoanele s-au consumat aproape pe loc.
Asiguratii care sufera de boli cronice se afla printre cei mai afectati de aceasta situatie grava. Retetele lor au o valabilitate de numai 30 de zile, astfel ca impasul compensatelor i-a lasat pe multi dintre ei fara tratament.
Cum se poate rezolva aceasta situatie? Nimeni nu stie. Ideal ar fi, pentru a nu trece prin calvarul goanei dupa farmacii care sa mai elibereze compensate, sa fim sanatosi. Daca nu se poate, cine stie, poate reusim sa ne tratam cu leacuri… babesti!

Cele mai citite

Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Joe Biden

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit marţi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Şeful statului român efectuează o vizită de...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Potrivit instituţiei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă