12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBVB, sursa de profit pentru societati si persoane fizice

BVB, sursa de profit pentru societati si persoane fizice

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a sustinut, la Constanta, un seminar despre oportunitatile pietei de capital, la invitatia Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura. BVB a fost prezentata atat ca sursa de finantare pentru companiile comerciale, cat si ca oportunitate de investire pentru persoane fizice si juridice. “Afacerile au fost incepute, dupa 1990, din banii familiei, apoi s-a apelat la banii prietenilor. A treia etapa de finantare a fost constituita din reinvestirea profitului, dar astfel de resurse au fost limitate”, spune Stere Farmache. Instrumentele moderne de finantare a afacerilor sunt imprumutul bancar si piata de capital.

O piata entuziasta…

Bursa de Valori Bucuresti functioneaza de 10 ani. Dupa un inceput timid, capitalizarea bursiera a ajuns sa fie, in 2004, de 8,819 miliarde de euro, prognoza pentru acest an situandu-se la aproape 11 miliarde de euro. Romania nu se situeaza, in acest clasament, pe primele locuri in “Noua Europa”, asa cum numeste directorul BVB statele care au aderat anul trecut la Uniunea Europeana. Cauzele sunt multiple: startul intarziat al bursei in tara noastra, criza financiara din Asia de SE si din Rusia, din 1998, lipsa fondurilor de investitii si de fondurilor private de pensii, privatizarea care nu s-a facut prin piata de capital. Se poate insa mult mai mult, spune Stere Farmache. Indicii sunt, din nou, destule: stabilitate macroeconomica, legislatie adaptata cerintelor europene, transparenta ridicata a pietei, diversificarea gamei de instrumente financiare si procesele interne de consolidare a pietei (in curand, BVB va fuziona cu Rasdaq, piata extrabursiera si, in perspectiva, cu Bursa de Marfuri din Sibiu). De aici si entuziasmul pe piata.

…si matura

Este importanta si structura investitorilor. Daca, in primii ani, achizitiile erau facute mai ales de persoane juridice, in prezent media lunara indica faptul ca actiunile sunt tranzactionate, in proportie de 55%, de persoane fizice rezidente, urmate de persoane fizice nerezidente (25%), restul de 20% fiind constituit din persoane juridice. “Este un semn de normalizare si maturizare a pietei, data de reducerea inflatiei si de scaderea ratei dobanzilor”, explica Stere Farmache. In primele doua luni ale anului, bursa a cunoscut o crestere exponentiala, care i-a uimit chiar si pe specialisti. A urmat o corectie, dar tendinta este crescatoare. Din aceste privinte, anul 2005 este denumit anul dinamismului pe piata.

Sfaturi pentru incepatori

Directorul general al BVB a oferit si cateva sfaturi persoanelor care vor sa investeasca la bursa. Portofoliul trebuie sa fie diversificat (dupa principiul “nu se pun toate ouale in acelasi cos”) si bine marcat, si trebuie stabilita o rata de randament dorit. Portofoliul va fi evaluat periodic si va stabili dinainte ce fel de investitie facem: pe termen lung sau scurt (speculativa). In acest ultim caz, incepand de anul viitor se va percepe un impozit de 16% pe portofoliu, in timp ce, pentru investitiile pe termen lung, impozitul este de 1% pe profit. In cazul investitiilor pe piata de capital, trebuie evitate cu orice pret deciziile emotionale, pentru ca panica nu aduce nimic bun.

Beneficiile listarii

Prezenta companiilor pe piata de capital se traduce prin mai multe beneficii. Cea mai importanta este posibiliatea de a obtine finantare la costuri reduse. Listarea este si un mijloc de publicitate gratuita, dar asigura permanent si o valoare recunoscuta de piata pentru companie.
Cei care se sperie ca majorarea de capital se traduce prin slabirea manageriatului trebuie sa se gandeasca la faptul ca investitorii sunt “animale economice”, care stiu ca o companie are perioade bune si rele, isi asuma riscuri si nu vor incerca sa schimbe conducerea, pentru ca au incredere in ea. Listarea mai are un beneficiu: contribuie la cresterea reputatiei companiei. Directorul BVB a oferit un exemplu plastic: din doua pachete de tigari cu acelasi continut, dintre care unul este inscriptionat cu numele firmei si cu toate detaliile cunoscute, iar celalalt este complet alb, pe care il cumparati?

Constanta la bursa

Societatile din judetul Constanta au inteles avantajele listarii si sunt prezente de ani buni pe piata de capital. Vedeta incontestabila este Rompetrol Rafinare, fosta Petromidia, care detine o mare parte din lichiditatea bursiera. Toate societatile constantene importante au cunoscut, in primele doua luni, aprecieri uriase, urmand trendul general, pentru ca apoi sa urmeze o perioada de corectie. Socep, de exemplu, s-a tranzactionat la un maxim de 5.250 lei, pentru ca acum pretul actiunii sa varieze in jurul a 2.890 lei. Argus a scazut mai putin, de la 58.000 lei/actiune la 41.000. Iancu Stavrositu, expert in piata de capital, reprezentantul unei societati de servicii de investitii din Constanta, spune ca acesta este un palier minim, fiind create toate premisele de crestere.
Societatile comerciale pot obtine bani de pe piata de capital si prin asa-numitele “oferte publice initiale” (IPO). Ultima actiune de gen apartine Flamingo, care in perioada 15-22 iunie scoate pe piata 17 milioane de actiuni, la valoare nominala de 1.000 lei/actiune. Inca din prima zi, oferta a fost subscrisa in proportie de 40%.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă