Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Artistul cu mii de feţe

Mihai Nistor a făcut portrete şi caricaturi în România, SUA ori Bahamas. Cu puţin noroc, artistul Mihai Nistor, născut în Târgovişte, poate fi întâlnit în Parcul Central din Cluj. Atunci când ...

Share

Florina Dobos 0 comentarii

20.04.2010 - 18:59
Mihai Nistor a făcut portrete şi caricaturi în România, SUA ori Bahamas. Cu puţin noroc, artistul Mihai Nistor, născut în Târgovişte, poate fi întâlnit în Parcul Central din Cluj. Atunci când are chef şi vremea îi surâde Mihai merge să întâlnească oameni noi. „Oamenii sunt atraşi de mişcare. Mulţi zic că iau lucrări de pe net, că nu le fac eu. Apoi stau să mă vadă muncind. Aşa se conving", povesteşte Mihai amuzat.

Portretele sunt doar o parte din creaţiile sale. Îi plac pentru că, prin ele, descoperă stări emoţionale şi poate crea atitudini pe chipurile pe care le desenează. „Spre deosebire de o fotografie, oamenii vor mărturia unui om sensibil şi talentat, vor crea­ţia unui artist", povesteşte Mihai Nistor. Tot lucrările şi talentul lui au fost vehiculul care l-au plimbat prin lume. Anul trecut a fost pe croazie­ră în SUA şi Bahamas, dar a renunţat repede. „Nu mi-a plăcut, a fost un fel de puşcărie. Trebuia să zâmbeşti tot timpul. Nu aveam voie să stau aşezat decât dacă ­lucram, mi se spunea că trebuie să stau în picioare ca să primesc clienţii. Nu aveam voie să lucrez în porturi ­pentru alţi clienţi", mărturiseşte Mihai. Dar călătoriile sale s-au concretizat într-o colecţie de porturi pe care le-a expus la Cluj, în ceainăria La Port.

 

Îi place Clujul

Pe lângă portrete, Mihai realizează şi caricaturi. A lucrat cu Ştefan Popa Popas la Timişoara, dar nu a rămas în Banat, fiecare călătorie l-a întors la Cluj. „E tare oraşul ăsta, dar nu mă pot defini decât ca un călător. Acum m-am hotărât să mă mut aici. M-am săturat de umblat. Anul trecut am făcut 40 de mii de kilometri", spune Mihai. Din 2000, Mihai Nistor îşi petrece vara pe litoralul românesc. „Pe atunci eram vreo 15 oameni care făceam asta. Anul trecut am rămas singur. Acolo încă este cerere." Vara asta va merge iar. Până atunci vrea să realizeze la Cluj o expoziţie cu aparate vechi de fotografiat, în cafe­neaua Zorki.

 

Politicienii nu inspiră

Mihai s-a licenţiat în grafică ­computerizată la Universitatea de Artă din Bucureşti. A expus în Bucureşti, Târgovişte - oraşul ­natal - şi a câştigat premii la ­concursuri. Printre persoanele cărora le-ar face caricaturi se numără Mircea Badea şi Vlad Craioveanu. Portret i-ar face ­maestrului Radu Beligan. Nu ar face portrete politicienilor pentru că, spune el, nu îl inspiră. A ­realizat peste 7.000 portrete, pe stradă, în ţară, dar şi în Italia, Austria, Spania sau SUA.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...