Alpinist pentru o zi, la doi paşi de litoral

Frecventată de pasionaţii de alpinism, dar necunoscută de majoritatea tu-riş-tilor care vin pe litoral, Rezervaţia Cheile Dobrogei este locul ideal unde puteţi petrece câteva ore departe de plajele superaglomerate şi căldura ...

Share

Darius Martinescu 0 comentarii

11.08.2010 - 19:10
Frecventată de pasionaţii de alpinism, dar necunoscută de majoritatea tu-riş-tilor care vin pe litoral, Rezervaţia Cheile Dobrogei este locul ideal unde puteţi petrece câteva ore departe de plajele superaglomerate şi căldura infernală din luna august. Aici natura oferă împătimiţilor de drumeţii un număr mare de trasee „cu rucsacul în spate", dar mai ales adrenalină alpiniştilor. În fiecare vară masivul Cheia atrage ca un magnet căţărători din ţară şi străinătate, iar turiştii obişnuiţi au la dispoziţie oferte pentru iniţierea în acest sport extrem.

Pentru 30 de euro, turiştii beneficiază de instructor şi echipamente. Deplasarea se face în grupuri de 12 până la 30 de persoane, iar traseele sunt special alese pentru începători. Stâncile de la Cheia sunt abrupte şi au o înălţime de 40 de metri. Căţăratul dacă nu vă atrage, puteţi opta pentru o experienţă cu tiroliana. Activitatea durează maximum patru ore, totul se face cu instructori, iar preţul este de 25 de euro de persoană. Organizatorii deplasărilor au precizat că transportul din staţiune la Cheile Dobrogei este suportat de turist, însă distanţa nu este mare, iar accesul la stânci facil. Rezervaţia se află la 45 de kilometri distanţă de Constanţa şi este parcursă pe toată lungimea de o variantă a drumului Constanţa-Tulcea.

Pentru a ajunge de la Constanţa la Cheile Dobrogei cu maşina, trebuie să porniţi pe DN 2A, către Ovidiu, până în centrul localităţii Mihail Kogălniceanu, de unde continuaţi pe şoseaua către Târguşor (12 kilometri), iar de aici, către satul Cheia. Cheile au fost luate în vizorul căţărătorilor încă din 1995, însă abia în 1997 a apărut primul traseu marcat corespunzător. Ulterior, toate traseele au fost marcate la bază cu numele şi gradul lor de dificultate, cuprins între uşor şi mediu. Pasionaţii de alpinism au posibilitatea să facă ascensiuni libere (clean climbing) şi linii de trasee ( grad de dificultate între 4 şi 8). În opinia pasionaţilor, numărul traseelor şi dificultatea acestora sunt cu mult inferioare potenţialului zonei, unde s-au identificat cel puţin 100 de trasee de căţărare pe stâncă, plus o serie de teme pentru bouldering (escaladă -fără unelte).

Cheile Dobrogei şi Cheia formează o uriaşă expoziţie de sculptură naturală, declarată rezervaţie naturală pe o suprafaţă de 285 hectare. Coloşii de calcar, datând de pe vremea Mării Thetis, sunt foste recife coarliere. Geologii spun că speciile de fosile de aici sunt unice în ţară şi perfect conservate. În afară de elementele geologice şi geomorfologice, această zonă mai adăposteşte şi o interesantă floră, cuprinzând 565 de specii, cu elemente pontice sau pontic-mediteraneene. Tocmai de aceea, cei care o vizitează trebuie să aibă mare grijă de mediu.

 

Citește totul despre:

Comentarii