9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial400 de miliarde datorie la energia termica

400 de miliarde datorie la energia termica

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Constanta face un apel catre toti agentii economici, asociatiile de proprietari si locatari sa achite in cel mai scurt timp datoriile inregistrate. Directorul regiei, Ilie Rachieru, a declarat, ieri, ca unitatea pe care o conduce are de recuperat de la consumatori datorii in valoare de aproximativ 400 miliarde lei vechi. “Toti consumatorii care au inregistrat arierate catre Regia de Distributie a Energiei Termice au fost instiintati asupra datoriilor de doua ori, apoi notificati. In cazul in care nu isi vor achita datoriile, vor fi actionati in instanta”, a precizat directorul Ilie Rachieru.
In cursul zilei de ieri, comisii formate din reprezentantii RADET au incercat sa discute cu datornicii pentru a-i face sa achite datoriile. In caz contrar, acestia vor fi debransati de la sistemul de furnizare a energiei termice. “Am facut tot ce era necesar pentru a instiinta toti debitorii sa fie atenti. Suntem dispusi chiar sa reesalonam datoriile pentru a le mai oferi o sansa”, a mai precizat directorul RADET Constanta, Ilie Rachieru.
Printre agentii economici care au datorii destul de mari la regie se numara Cooperativa de Imbracaminte, Metachim si multi altii.
Regia are de recuperat datorii de la uitilizatori, insa are si de dat aproximativ 800 miliarde lei catre CET. “Am ajuns cu plata datoriilor in luna iunie 2004. Avem de achitat in jur de 800 miliarde lei vechi”, a precizat directorul Ilie Rachieru.
RADET inregistreaza si o serie de pierderi care, vara, sunt mult mai mari decat in timpul iernii. In anul 2004, aceste pierderi s-au ridicat la 12,6% iarna si vara la 20%.

Retea foarte veche

Pentru ca reteaua orasului este extrem de veche, mare parte datand din anii '70, anul acesta RADET va efectua un studiu de fezabilitate pentru inlocuirea retelelor vechi cu unele mult mai eficiente, care nu au pierderi fizice, iar pierderile de agent sunt aproape nesemnificative. De asemenea, RADET Constanta se ocupa de contorizarea sistemului de termoficare, aceasta fiind cea mai buna si mai eficienta metoda care poate reduce pierderile din retea.

Probleme tehnice

Contorizarea nu a cuprins inca si imobilele tip vila. In ceea ce priveste casele, conducerea RADET a precizat ca lucrurile se desfasoara mai greu in cazul contorizarii caselor, din cauza bransamentelor pe care acestea le au. La unele dintre ele racordul este diferit fata de sistemele clasice intalnite la blocuri. Din 1.116 imobile, 444 sunt contorizate la consumul de apa calda, iar din 1.608, 386 sunt contorizate la caldura. Desi nu sunt deloc avantajoase pentru RADET, populatia este obligata sa-si monteze repartitoare de costuri pana la finele anului 2007. Acestea regleaza cantitativ consumul de energie termica. Conform declaratiilor directorului Ilie Rachieru, blocurile care si-au montat repartitoarele au inregistrat scaderi cu pana la 40% la plata energiei termice. In prezent, la nivel de Guvern se discuta despre posibilitatea ca RADET sa poata monta aceste repartitoare. Doar cateva firme agreate se ocupa de acest lucru. “In cazul in care Guvernul accepta acest lucru, RADET va monta repartitoarele cu posibilitatea ca populatia sa achite costurile intr-un interval de pana la trei ani”, a specificat directorul regiei.

Repartitoarele, obligatorii la bloc

Directorul Ilie Rachieru a tinut sa precizeze ca, pentru ca aceste repartitoare sa poata fi citite, toti locatarii blocului trebuie sa le monteze. In cazul in care doar 10% din locatari nu vor fi de acord sa achizitioneze repartitoarele de costuri, atunci lor li se va trece pe lista consumul maxim de energie termica. “Sigur, acest lucru nu le-ar conveni, deoarece vor achita la facturi mult mai multi bani ca inainte si vor fi obligati sa-si monteze aceste repartitoare”, a mai explicat acesta.
Directorul general al RADET Constanta a mai precizat ca din 90.000 de locuinte doar 2% nu sunt contorizate. Acestea sunt casele tip vila. Situatia se datoreaza faptului ca astfel de locuinte consuma mult mai multa energie termica decat cele din condominii. La condominii, peretii sunt comuni, iar peretii vecini sunt incalziti. De asemenea, majoritatea locatarilor au efectuat lucrari de reabilitare a izolatiilor si au refacut geamurile. Majoritatea caselor au dezavantajul ca sunt nationalizate, iar proprietarii abia s-au mutat si nu au avut timp sa se ocupe de toate aceste lucruri, iar volumul de incalzire este vizibil mai mare decat cel al unui apartament.
Montarea repartitoarelor este si un mijloc de a elimina toate suspiciunile ce planeaza asupra RADET Constanta referitoare la faptul ca regia ar incarca facturile la energia termica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă