21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial"Terapia" Cluj, preluata de indieni

“Terapia” Cluj, preluata de indieni

Cel mai important producator de medicamente generice din Transilvania, “Terapia” SA Cluj-Napoca, a fost preluat de o companie indiana. Angajatii fabricii nu cunosc deocamdata intentiile noului proprietar. Acesta se numeste “Ranbaxy Laboratories” si este cel mai mare producator de medicamente generice din India.
La nivel mondial, compania se situeaza pe pozitia a cincea in topul celor mai importanti producatori din lume in acest domeniu. Compania indiana a cumparat pachetul majoritar de actiuni la “Terapia” Cluj-Napoca pentru 324 de milioane de dolari. “Ranbaxy Laboratories” va achizitiona 96,7 la suta din actiunile firmei clujene de la fondul de investitii american “Advent International”.
Tranzactia va fi finantata cu fonduri din emisiunea de obligatiuni de 400 de milioane de dolari, lansata in luna februarie de compania indiana tocmai in acest scop. Oficialii societatii straine spera sa devina cel mai mare producator de medicamente generice din Romania. “Ranbaxy” doreste ca in urma acestei preluari sa isi sporeasca prezenta pe pietele din fosta URSS si din Uniunea Europeana. Compania clujeana are propriile sale reprezentante in Ucraina si in Rusia.

Firme mici inghitite de cele mari

“Terapia” este unul dintre cei mai importanti producatori romani de medicamente. Firma clujeana ocupa locul opt pe piata de profil din tara noastra. In 2005, “Terapia” a avut vanzari de 80 de milioane de dolari. Tot anul trecut, firma a preluat doua companii farmaceutice din Bucuresti, “Pharmaplant” si “Promedic”.
Pentru acest an, conducerea societatii vizeaza depasirea pragului de 100 de milioane de dolari la vanzari. Firma isi vinde produsele in 15 tari europene. “Terapia” a fost intemeiata in 1921. In anul 2004, pachetul majoritar de actiuni, de 95 la suta din capitalul social, a fost preluat de fondul de investitii “Advent International” pentru suma de 45 de milioane de dolari.
Fondul american a investit masiv in retehnologizarea fabricii si in deschiderea unor noi instalatii de productie. “Advent International” a delistat compania clujeana de la Bursa din Bucuresti. “Terapia” a devenit societate inchisa in anul 2005.

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă