Primarul Sibiului: Nu vor fi incidente la Summitul UE

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, este convinsă că nu va fi niciun incident de securitate în timpul Summitului din 9 mai, oraşul urmând să fie monitorizat video cu ajutorul unui sistem de camere performanţe, care au costat peste 12 milioane de lei.

Share

Rl online 0 comentarii

05.03.2019 - 12:27

"Sunt convinsă că nu va fi niciun incident. (...) Văd că toţi care se ocupă sunt bine pregătiţi profesional şi sunt convinsă că incidente de securitate nu vor avea loc. Să sperăm", a declarat primarul Astrid Fodor, marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

Primarul Astrid Fodor a mai anunţat că au început efectiv lucrările de montare a noului sistem de monitorizare video care a costat peste 12 milioane de lei, din care 10 milioane de lei sunt bani de la Guvern şi alte două milioane de la Primăria Sibiu. Noile camere vor supraveghea traseul de la Aeroportul Internaţional Sibiu până în Piaţa Mare din centrul oraşului, sediul Primăriei, unde va avea loc efectiv Summitul UE. De asemenea, şefii de state şi de guverne din UE vor fi monitorizaţi video şi pe traseul de la locul discuţiilor din sediul Primăriei, până la hotelurile unde vor fi cazaţi, în special Calea Dumbrăvii, artera rutieră care leagă centrul cu ieşirea din municipiu spre Răşinari, unde se află Hotelul Hilton, singurul de cinci stele din oraş, rezervat integral pentru Summitul din mai.

"Noi vom reuşi să le instalăm (camerele video n.r.). Ieri s-a semnat contractul şi au început efectiv şi lucrările. Deci se vor instala camerele video. (...) În principal se vor monta pe zona istorică, zona unde ştim că se desfăşoară Summitul şi pe unde vor circula şefii de state şi de guverne din UE, deci inclusiv zona până pe Calea Dumbrăvii, Piaţa Mică, Piaţa Mare, Piaţa Huet, Strada Cetăţii, strada Alba Iulia, că se vine de la Aeroport", a spus primarul Astrid Fodor.

Şi în momentul de faţă există camere video în zona centrală a Sibiului, însă acestea nu sunt foarte performante, din acest motiv s-au cumpărat altele.

"Există camere video şi acum, dar avem numai în zona centrală şi gradul lor de performanţă nu se poate compara cu ceea ce vine acum", a explicat primarul Astrid Fodor.

După ce va trece Summitul UE, primarul Sibiului speră că noile camere va ajuta Primăria să-i prindă pe vandalii, hoţii şi cei care aruncă gunoiul în locuri nepotrivite în oraş, dar şi pe şoferii care parchează neregulamentar.

"Ne-am gândit să-i dăm o utilitate mai mare decât doar să monitorizăm ce se întâmplă în zona centrală. Se poate folosi şi pentru alte scopuri acest sistem de monitorizare video, de exemplu, pentru monitorizarea depunerilor de deşeuri menajere. Să vedem cum se depun, dacă depune cineva lângă container. Dacă e acolo un sistem de monitorizare, se poate sesiza direct Serviciul de Salubrizare pe care îl avem, care se duce şi ridică (gunoiul n.r.). Nu aşteptăm să ne anunţe cineva pe CityApp sau să ne dea un telefon ca să vedem că s-a depus gunoiul lângă", a adăugat primarul sibian.

Potrivit sursei citate, noul sistem de monitorizare video va fi gestionat de poliţiştii locali, care vor semna protocoale cu Poliţia Judeţeană şi alte servicii, care, la nevoie pot cere imagini suprinse de aceste camere.

"Eu sper că va descuraja actele de vandalism, cu siguranţă nu va descuraja turiştii şi în alte oraşe care sunt super monitorizate este plin de turişti. Dar dacă ar descuraja vandalii ar fi foarte bine", a precizat primarul Astrid Fodor.

Pentru Summit-ul din mai vor fi mobilizaţi 900 de poliţişti, din care mai mult de jumătate, în jur de 500, vor fi aduşi din alte judeţe.

"În momentul de faţă suntem în grafic cu toate pregătirile, avem stabilite în proporţie de 90 % efectivele de care avem nevoie, logistica necesară, astfel încât din punctul nostru de vedere nu va fi nicio problemă. Pot să vorbesc doar despre Poliţie, noi vom avea angrenaţi în jur de 850 - 900 de poliţişti. (...) În jur de 500 de poliţişti (din alte judeţe - n.r.). În principiu avem ceea ce ne trebuie", a declarat Tiberiu Ivancea, într-o întâlnire cu presa care a avut loc recent la Colegiul Prefectural.

În 9 mai, municipiul Sibiu va fi, pentru o zi, capitala politică a Uniunii Europene, aici urmând să se reunească şefii de stat şi de guvern din UE.

Comentarii