Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Doru Frunzulică (Foto: Twitter)

Premierul Dăncilă a numit un nou secretar de stat pentru Armamente

Ministrul Apărării Naționale l-a propus pe Doru Claudian Frunzulică în funcția de secretar de stat, șef al Departamentului pentru Armamente.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.07.2019 - 16:39

Un om politic provenit din rândurile societății civile, Doru Claudian Frunzulică (60 de ani), este noul șef al Departamentului pentru Armamente din Ministerul Apărării Naționale. Întrucât această funcție este de secretar de stat, numirea s-a făcut printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă, publicată la data de 5 iulie în Monitorul Oficial.

Ultima funcție politică a lui Doru Claudian Frunzulică a fost aceea de europarlamentar PSD, membru în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților.

Poziția de secretar de stat pentru Armamente devenise vacantă acum o lună, prin demiterea din această funcție a lui Andrei Ignat.

Demiterea lui Ignat s-a făcut la propunerea ministrului Apărării. Gabriel Leș. Acesta nu a explicat oficial de ce l-a înlăturat din funcție pe Ignat, dar problema a pornit, se pare, de la faptul că Ignat a sesizat Parchetul Militar, cu privire la unele nereguli ivite în cadrul licitației pentru cele patru corvete multifuncționale, care vor intra în dotarea Forțelor Navale Române.

Principalele programe de înzestrare derulate de MApN

Departamentul pentru Armamente coordonează cele nouă programe majore de înzestrare ale Armatei Române, precum și activitatea de cercetare militară.

Cel mai scump dintre programele de înzestrare (1,2 miliarde de euro) se referă la cumpărarea a patru corvete multifuncționale. În urma licitației organizate de Romtehnica, subordonată MApN, o firmă din Franța, Naval Group, a fost desemnată să realizeze acest program. În vederea acestui obiectiv, firma franceză s-a asociat cu Șantierul Naval Constanța.

Totuși, în data de 9 iulie 2019, firma olandeză Damen, una dintre cele care pierduseră licitația, a anunțat că a contestat rezultatul acesteia, astfel că programul de achiziție a corvetelor este din nou în impas.

Transportoarele blindate au probleme

Una dintre primele sarcini ale secretarului de stat Frunzulică este să impulsioneze programul de dotare a Forțelor Terestre cu transportoare blindate, model Piranha. Dintre cele 227 de vehicule comandate, primele 36 trebuiau să intre în dotare în ianuarie 2019. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că noile vehicule nu au trecut testele organizate de MApN. Pe de altă parte, noul model de transportor nu mai este amfibiu, deși aceasta era una dintre cerințele Forțelor Terestre Române.

Comentarii