3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportLIVE TEXT. Băsescu: Nu ai dreptul să conduci o ţară şi să...

LIVE TEXT. Băsescu: Nu ai dreptul să conduci o ţară şi să pui biruri pentru populaţie ca să-i fie bine partidului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la Palatul Cotroceni, că va retrimite bugetul la Parlament, dacă nu se renunţă la acciza pe combustibil şi că va ataca bugetul şi la Curtea Constituţională.

Traian Băsescu l-a acuzat pe premier că taxa pe combustibil a fost pusă pentru a le da baronilor locali bani înainte de alegeri şi că banii colectaţi la bugetul de stat prin această acciză ar putea fi obţinuţi din tăierea bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea.

Şeful statului a mai spus că Memorandumul cu Rompetrol a rămas valabil, CRR pronunţându-se numai asupra legii pentru aprobarea Memorandumului. 

Citeşte şi: Băsescu: Ponta să-şi asume Memorandumul cu Rompetrol prin HG

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, duminică, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, începând cu ora 18.00.

Citiţi, în format LIVE TEXT, principalele declaraţii ale şefului statului:

Totul porneşte de la conferinţa de presă a premierului, vineri, în care a fost la înălţimea funcţiei, s-a încurcat ca un adolescent la prima întâlnire, la întrebările presei despre buget.

De aceea, aş vrea să nu se creadă că în statul român nu există nimeni care să nu înţelegaă ce se întâmplă anul viitor cu românii.

Citeşte şi: Ponta, despre bugetul pentru 2014: Băsescu dă o bătălie politică cu Guvernul

Ca niciodată, îl voi cita pe premier ca pe un clasic. La un moment dat, premierul afirmă faptul că am contestat la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă 26/2013 prin care limitam veniturile persoanelor aflate în conducerea companiilor cu capital majoritar sau integral de stat. Această afirmaţie este o probă de superficialitate; eu i-am trimis chiar dânsului acea lege pentru că am trimis-o înapoi la Parlament. Deci, grupul parlamentar USL a fost chemat să reanalizeze punerea la dispoziţie a conducerilor companiilor de stat către clientela politică, eu apreciind că nu este corect şi că, eventual, dacă ar urma exemplul lui Emil Boc, care a limitat drastic veniturile membrilor Consiliilor de Administraţie şi ai Adunărilor Generale ale Acţionarilor, ar fi un lucru potrivit în acest moment. Deci nu am trimis această Ordonanţă 26 la Curtea Constituţională, ci la Parlament, în încercarea de a găsi o soluţie împreună cu Parlamentul înainte de a mă adresa Curţii Constituţionale, dacă va fi cazul. De altfel, niciodată n-am avut practica să atac întâi la Curtea Constituţională, ci întâi am încercat o soluţie cu Parlamentul care este forul decizional în ceea ce priveşte legile. Deci, Ordonanţa 26, care vizează veniturile clientelei politice, se află la Parlament.

Premierul ar trebui să respecte legea şi instituţiile statului şi, în moment în care face aceste două lucruri, relaţiile dintre noi vor fi perfect… toate întâmplările din ultima perioadă îl ajută pe premier să înţeleagă că, atunci când nu respecţi legea, degeaba ai o majoritate de 72%, degeaba îţi votează Memorandumul cu Rompetrol, dacă nu respecţi Constituţia. 

Citeşte şi: Legea Rompetrol, neconstituţională

Despre Rompetrol– Trebuie să fie optimist, Memorandumul a rămas în picioare, eu am atacat doar tangenţial. Fondul atacului la CCR a fost pentru tratament egal pentru companii. Acordurile între un agent economic şi Guvern sunt responsabilitatea Guvernului.

Nu poţi pentru Chrevon să nu duci legea în Parlament, iar pentru Rompetrol s-o duci. A doua, amestecul puterii legislative în puterea executivă.

Presedintia neatacand pe fond continutul Memorandumului, el ramane valabil, insa domnul prim-ministru va trebui sa si-l asume prin Hotarare de Guvern, cu tot cu cei 400 de milioane dolari pe care i-a facut cadou.

Despre bugetul pe 2014: Susţin fără rezerve indexarea pensiilor cu 3,7%. Susţin acordarea burselor suplimentare pentru medicii rezidenţi şi creşterea cu 10% pentru profesori. Foarte bună creşterea venitului minim garantat.

Aceasta declaratie de presa se vrea un avertisment si o deschidere la dialog catre Guvern si Parlament.

Dacă nu se renunta la creşterea accizei la carburanţi, voi retrimite bugetul. Este posibil să îl atac si la CCR, daca voi gasi motive.

Şomajul în septembrie 2012 era 6,7%. Şomajul în septembrie 2013 este 7,5%, asta înseamnă o creştere a nr. de şomeri cu 56.000. Nu stiu unde sunt zecile de mii de locuri de muncă, dar cifrele oficiale despre România sunt acestea.

Creşterea accizei la combustibil va avea impact în fiecare casă.

Cred că vom avea o creştere de inflaţie de 0.5%, adaugată la inflaţia evaluată de Banca Naţională.

Aş vrea să înţelegem ce înseamnă o creştere de 7 eurocenţi, este o declaraţie propagandistică, la aceşti 7 eurocenţi se adaugă TVA-ul de 24%.

Va fi o creştere cu 5,44 bani pe litru la benzină. Câţi bani aduce această creştere de acciză la bugetul de stat?

S-ar putea să fie foarte multe falimente în zona IMM-urilor, companiilor de transport şi asociaţiilor familiale, în urma creşterii accizelor la combustibil.

2,28 mld în plus la bugetul de stat. Îi propun premierului să n-o introducă, să renunţe la această acciză, având în vedere efectele rele pentru economie şi pentru şansa de relansare a ec româneşti şi să privească în prorpiul buget, uitându-se la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Creştere de 1,22 mld la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale în 2014.

Citeşte şi: Ponta: Nu cred că Băsescu va bloca bugetul

Ce constatăm când ne uităm la banii europeni? Pt dezvoltare rurală, sunt necheltuiţi peste 3 mld de euro. M-as uita atent la angajarea tuturor banilor la programul de dezvoltare rurală, care ar rezolva modernizarea satului românesc şi infrastructura regională.

Dl Dragnea are aici resurse extraordinare, la regenerare urbană, nu sunt acoperite nici măcar sumele pentru izolare termică.

Din păcate, aici observ ce s-a mai întâmplat în 2008, toţi banii au fost transmişi către baronii locali, pentru că le era greu cu bani europeni, aceşti bani sunt aruncaţi pentru alegeri. Este inadmisbil să pui o astfel de acciză pe combustibil pentru toată populaţia pt a-ţi face bani pentru baronii, baroneţii şi baronaşii locali.

Nu ai dreptul să conduci o ţară şi să pui biruri pentru populaţie ca să-i fie bine partidului. Acesta este motivul pentru care îi voi trimite bugetul înapoi, pentru că la nivel local, sunt banii europeni. Şi îl trimit şi la Curtea Constituţională.

Deci 1,4 mld le-am găsit la Dragnea. Constat o creştere şi la dobânzile la credite, în condiţiile la credite, în condiţiile în care avem un deficit mai mic, iar dobânzile pt împrumuturi au scăzut considerabil şi România se împrumută la maturităţi mult mai mari, împrumutăm cu dobânzi mai mici.

De aici aş lua încă 500 de milioane, de la dobânzi.

1400 de la clientela politică şi cu 600 de aici se fac 2.000 de milioane, deci 2 mld. Şi mai rămân de recuperat 280 mil. Găsim buffere în multe bugete de stat, care se duc în rezerva premierului, le alocă prin HG clienţilor politici, am fost împotriva ei şi în timpul lui Boc, şi acum. Avem suma pentru a nu fi nevoie să se introducă acciza pe combustibil, poporul ăsta nu mai merită să sufere încă o dată, în 2010, nu aveam de ales, acum, pentru a satisface clientela politică, nu e justificat.

Nu va fi nici o consecinţă, pot să renunţe la acciză, nici măcar nu au de renegociat cu Fondul. Acest şoc dat în economie este inadmisibil.

Cele mai citite

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...
Ultima oră
Pe aceeași temă