Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

ONU a început o anchetă cu privire la violenţele Jandarmeriei din 10 august

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a început o anchetă cu privire la violenţele Jandarmeriei din 10 august şi cere explicaţii Guvernului României pentru folosirea forţei împotriva demonstranţilor paşnici, anunţă comunitatea Declic.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 08.01.2019 - 14:14

Raportul ONU privind încălcările drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 va fi finalizat şi făcut public în luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului, potrivit sursei citate.

„ Persoana noastră de contact de la ONU ne-a înştiinţat cu privire la corespondenţa purtată cu Ministerul Afacerilor Externe din România pe tema încălcării drepturilor omului la protestul diasporei. Într-o scrisoare trimisă ministrului Teodor Meleşcanu, acesta este înştiinţat că ONU a primit informaţii care indică încălcări grave ale drepturilor omului la protestele din 10 august. Termenii scrisorii sunt extrem de duri la adresa Guvernului şi a modalităţilor în care autorităţile au ales să se raporteze la manifestanţii paşnici.”, a declarat Antoniu Bumb, de la Declic, potrivit unui comunicat de presă remis marţi de Mediafax.

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, este somat, potrivit Declic, de ONU să răspundă acuzaţiilor şi i se cer informaţii suplimentare despre investigaţiile derulate în România cu privire la acţiunile Jandarmeriei. ONU solicită dovezi că s-au luat măsuri pentru ca „apărătorii drepturilor omului din România, inclusiv protestatarii, să îşi poată derula activitatea fără frica represaliilor.”

„[...]Excelenţa dumneavoastră, dorim să aducem la cunoştinţa Guvernului din care faceţi parte că am primit informaţii cu privire la folosirea forţei împotriva protestatarilor, informaţii care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. [...] În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declaraţii surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acţiunilor Jandarmeriei”, specifică David Kaye, rapotor special ONU pentru promovarea şi protecţia libertăţii de opinie şi exprimare, în scrisoarea transmită lui Teodor Meleşcanu.

Comunitatea Declic susţine că a intrat şi în posesia răspunsului trimis de Teodor Meleşcanu către raportorii ONU, acesta asigurând Organizaţia Naţiunilor Unite că România este o democraţie funcţională.

Declic, o platformă românească de campaigning online, a anunţat că a trimis, la finalul lunii octombrie 2018, un raport, realizat la solicitarea Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, care prezintă, potrivit acestora, dovezi privind abuzurile şi încălcările flagrante ale drepturilor omului, reprezentând şi un semnal de alarmă în privinţa folosirii unor gaze şi substanţe lacrimogene împotriva populaţiei civile paşnice.

Comentarii

loading...