3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiObamagate! Generalul lui Trump, Flynn, s-a sacrificat de dragul fiului său!

Obamagate! Generalul lui Trump, Flynn, s-a sacrificat de dragul fiului său!

Când un reporter de la Washington Post i-a cerut președintelui Donald Trump să-i explice într-un briefing de presă ce presupune acest Obamagate, el a răspuns:

,,Obamagate! Se întâmplă de multă vreme. Se întâmplă dinainte de a fi ales … Lucruri groaznice s-au întâmplat și niciodată nu ar trebui să se mai întâmple în țara noastră … și aș dori să scrieți sincer despre asta, dar, din păcate, alegeți să nu o faceți.”

  • În decembrie 2016, anchetatorii nu au găsit nicio dovadă a vreunei infracțiuni comise de către generalul Michael Flynn, suporterul și consilierul pe securitate națională a președintelui SUA.
  • Anchetatorii au vrut să închidă ancheta însă aceștia au fost respinși de superiori, printre care: agentul special al FBI Peter Strzok, directorul adjunct Andrew McCabe și directorul James Comey.
  • Strzok le-a cerut anchetatorilor să mențină dosarul în viață.
  • Toți cei trei oficiali au fost concediați ulterior și toți cei trei au fost găsiți, ulterior, de către oficialii de carieră, că s-au angajat în abateri grave ale legii în timpul anchetei ingerințelor din Rusia.

Obama_James Comey

 

Informații dezvăluite recent, au arătat că James Comey și președintele Obama au discutat folosirea Logan Act ca un pretext pentru o acuzație penală.

 

 

Legea Logan incriminează negocierile private cu guvernele străine; este privită pe larg ca neconstituțională și nu a fost niciodată folosită cu succes împotriva vreunui cetățean american încă din primele zile ale Republicii. Utilizarea sa împotriva consilierului de securitate națională ar fi fost absurdă. Cu toate acestea, acea crimă neconstituțională a fost singura crimă cu care a putut veni Comey, cu mult înainte de a exista o declarație falsă a lui Flynn cu privire la apelurile sale.

Până în februarie 2017, Comey a ocolit protocoalele legii și a ordonat un interviu cu Flynn. Ulterior, James Comey s-ar fi lăudat că cel mai „probabil el nu ar fi… scăpat basma curată” într-o altă administrație, dar a trimis „câțiva tipi” să-l interogheze pe Flynn, care se instalase în noul său birou în calitate de consilier de securitate națională. Tot din declasificările recente reiese că Strzok a discutat despre încercarea de a-l determina pe Flynn să ofere informații false sau înșelătoare în acel interogatoriu, pentru a permite o acuzație penală, iar avocata FBI, Lisa Page, a sugerat că agenții „doar alunecă(de la lege) ocazional” într-o referire la acuzația penală pentru sperjur și apoi să-l facă pe Flynn să derapeze pe detalii.

Obama, Comey, Robert Mueller

Flynn chiar a derapat. În timp ce anchetatorii au spus că nu sunt convinși că a mințit intenționat, a dat o declarație falsă. Ulterior, avocatul special Robert Mueller l-a acuzat pe Flynn cu această afirmație falsă, pentru a-l presa să coopereze; Flynn s-a luptat pe acuzația falimentului virtual însă în cele din urmă a acceptat să se declare vinovat atunci când Mueller a amenințat că-l va investiga pe fiul său.
Transcrierile recent declasificate relevă lipsa unui fundament pentru acea acuzație. Instanțele au apreciat că materialul probatoriu esențial unei astfel de acuzații impune ca declarațiile greșite (misstatements) să fie legate de „subiectul anchetei”. Departamentul de Justiție a constatat că declarația falsă din februarie 2017 nu era materială „pentru nicio investigație viabilă de contrainformații – sau pentru vreo anchetă, pentru această chestiune – inițiată de FBI”. Cu alte cuvinte, până atunci, acești oficiali ai FBI nu aveau nicio infracțiune sub investigație, ci căutau, în schimb, o crimă. 

 

Michael Flynn

Așadar, transcrierile confirmă că nu a existat niciodată o conduită penală sau dovezi de coluziune (collusions) împotriva lui Flynn înainte sau în timpul acestor apeluri. Nu a existat nicio anchetă penală viabilă pentru care Comey a trimis „niște băieți” să-l prindă pe Flynn; aveau deja transcrierile și cunoștințele că Flynn nu făcuse nimic rău.
 

Cum răspund democrații

Cu toate acestea, în fața lansării acestor transcrieri, președintele Comitetului de Informații al Camerei, Adam Schiff (D-Calif), a susținut în mod bizar că „Flynn prezintă un risc sever de contrainteligență”, deoarece ar putea fi șantajat prin afirmația sa falsă.
Lăsând la o parte lipsa dovezilor prealabile de criminalitate, Schiff, democratul care a condus ancheta pentru destituirea lui Trump ignoră existența unor transcrieri care să împiedice un astfel de șantaj. Într-adevăr, în cadrul interviului, Flynn a indicat că a presupus că există o transcriere, iar rapoartele media scurse indicau că diferiți oficiali erau familiarizați cu conținutul apelurilor. Cheia șantajului ar fi fost ca rușii să aibă informații pe care alții nu le aveau.

 Adam Schiff_Democrat_Destituire Trump

Trump  a declarat că dezvăluirea identității lui Flyn de către oficiali față de Obama a fost încercarea de a-l submina pe el. Acesta a adăugat că oficialii administrației Obama au abuzat de această putere pentru a-l viza pe nedrept președinte și pe cei din echipa sa, o acuzație pe care democrații o neagă.
 

William Bar a ordonat examinarea oficialilor lui Obama

William Bar_Procuror General SUA

Procurorul general William Barr a apelat la un procuror federal pentru a examina modul în care oficialii administrației Obama au folosit practica cunoscută drept „demascare” în jurul alegerilor prezidențiale din 2016, pe care președintele Trump l-a prezentat ca pe un efort de a-l submina.

 

Avocatul S.U.A. John Bash din districtul de vest din Texas va supraveghea revizuirea, care vine împreună cu o alta, pe care, William Barr a solicitat-o în aflarea originii investigației FBI în scandalul ingerințelor în alegeri ale Rusiei, scrie Wall Street Journal.
Examinarea „analizează incidentele în special înainte și după alegeri”, a spus purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiție Kerri Kupec. Lunile premergătoare alegerilor prezintă un interes deosebit.
“Știm că demascarea în mod inerent nu este greșită, dar cu siguranță frecvența, motivația și raționamentul de demascare pot fi problematice”, a mai declarat Kupec într-un interviu la Fox News.

Demascarea este o practică comună în care autoritățile solicită și primesc numele cetățenilor americani menționați în rapoartele de informații clasificate, adesea interceptate comunicările oficialilor străini. Autoritățile trebuie să aibă autorizația de securitate necesară pentru a vizualiza numele.
Demascarea identităților americane în rapoartele de informații are loc de mii de ori pe an, conform statisticilor menținute de Oficiul Directorului Informațiilor Naționale.

Practica a crescut în timpul administrației Trump. Rata de demascare a crescut în 2018 cu 75% față de anul precedent până la aproape 17.000 de identități americane fiind dezvăluite, conform statisticilor publicate de Oficiul Directorului Informațiilor Naționale. Oficialii au atribuit anterior această creștere în parte unei necesități de identificare a întreprinderilor americane vizate de hackingul străin.
În 2019, numărul demascărilor a fost în jur de 10.000, o scădere accentuată față de 2018, dar în general în concordanță cu anii anteriori.
Procedurile de demascare sunt concepute, în condițiile legii care reglementează supravegherea ascunsă a străinilor, pentru a permite funcționarilor să înțeleagă mai bine rapoartele de informații clasificate în care numele cetățenilor americani sunt redactate de obicei pentru a-și proteja identitatea.
 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă