Agenţia ONU de luptă împotriva SIDA (ONUSIDA) a denunţat luni un proiect de lege al autorităţilor chineze care prevede interzicerea accesului persoanelor seropozitive în băile publice şi în centrele de relaxare, relatează Mediafax.
Noua reglementare avută în vedere, dată publicităţii de Consiliul de Afaceri al Statului (Guvern) pe site-ul său de Internet, ar obliga instituţiile chineze de SPA şi băile publice să instaleze panouri care să le interzică accesul „persoanelor purtătoare de boli cu transmitere sexuală, virusul HIV şi patologii cutanate contagioase”.
Această propunere a ministrului Comerţului este ultima dintr-o listă lungă de discriminări faţă de persoanele purtătoare de HIV.
„ONUSIDA recomandă să fie retrase din proiectul de lege final restricţiile care împiedică seropozitivii să aibă acces în băile publice, în centre SPA şi în alte instituţii similare”, a declarat pentru AFP Hedia Belhadj, coordonatoarea agenţiei ONU din China.
Hedia Belhadj a subliniat că nu există niciun risc de transmitere a virusului ce provoacă SIDA în aceste instituţii.
ONUSIDA estimează că China numără 780.000 de seropozitivi. Numeroşi experţi consideră acest număr cu mult subevaluat, într-o ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, în care persistă prejudecăţile şi discriminările faţă de seropozitivi, în pofida progreselor din ultimii ani.
ONG-urile şi alte asociaţii de susţinere a seropozitivilor şi bolnavilor de SIDA şi-au exprimat, de asemenea, opoziţia faţă de acest proiect de lege.
„Singurul obiect al acestui proiect este să exercite discriminare faţă de cei care suferă de SIDA”, a declarat pentru AFP Yu Fangqiang, directorul ONG-ului Dreptate pentru toţi, cu sediul în Nankin.
Organizaţia sa, în asociere cu alte cinci ONG-uri, lucrează pentru a aduce un răspuns comun proiectului de lege, a asigurat el.
China nu a anulat decât în 2010 o lege controversată care le interzice străinilor seropozitivi să intre pe teritoriul său.
Totuşi, autorităţile chineze au început recent să vorbească mai liber despre prevenţia şi controlul HIV.
Ele au facilitat, de asemenea, accesul seropozitivilor la tratamente antiretrovirale gratuite.
În aprilie, o reformă care propune să li se interzică seropozitivilor să predea în provincia Guangdong (sud) a fost retrasă după revolta asociaţiilor de pacienţi.
Dar discriminarea faţă de seropozitivi rămâne o problemă importantă la locul de muncă şi în spitalele chineze.
Majoritatea celor care au depus plângere pentru discriminare nu au avut câştig de cauză.
O decizie inedită i-a dat dreptate în acest an unui profesor căruia i s-a refuzat un post după ce s-a descoperit că este seropozitiv. Biroul pentru educaţie dintr-un departament din regiunea Jiangxi a fost condamnat la plata a 45.000 de yuani (5.400 de euro), potrivit presei publice chineze.
Asociaţiile şi organizaţiile internaţionale consideră că stigmatizarea seropozitivilor în China complică lupta împotriva HIV.
Combaterea „stigmatizării persoanelor care trăiesc cu HIV şi discriminării lor este esenţială în cadrul unui plan naţional” de luptă împotriva virusului, a insistat Hedia Belhadj.