13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialZubkov vrea la Kremlin

Zubkov vrea la Kremlin

Necunoscute sunt caile domnului Putin: in doar 24 de ore, "stapanul" Kremlinului a facut dintr-un ilustru necunoscut, Viktor Zubkov, nu doar sef de guvern, ci un potential succesor la presedintia Rusiei.

La o zi dupa ce a fost nominalizat de Putin pentru functia de premier, in locul demisionarului Fradkov, cvasianonimul Zubkov a declarat ca nu exclude posibilitatea de a candida la alegerile prezidentiale din martie 2008. "Daca am realizari ca premier, atunci nu exclud aceasta posibilitate", a afirmat cel devenit peste noapte, dintr-un obscur functionar al Ministerului Finantelor, persoana cea mai mediatizata din Rusia.
Pronosticurile sunt in toi. Numirea unui necunoscut pare sa repete scenariul ascensiunii lui Putin, fost sef al KGB, la putere. Zubkov ar putea foarte bine deveni viitorul presedinte al tarii, cel putin provizoriu si doar atat cat sa pregateasca terenul pentru revenirea lui Putin, cel tarziu in 2012. "Este un om din cercul apropiat al lui Putin, poate sa duca o campanie anticoruptie. Tema este de succes, asa cum a fost Cecenia pentru Putin in 2000", comenta ziarul Kommersant. Altii se indoiesc insa ca Zubkov va candida. "Zubkov este foarte bun pentru a face fata unei perioade potential instabile in timpul careia va avea loc transferul puterii de la Putin catre noul presedinte", crede un analist al bancii Renaissance Capital.
Suspansul este intretinut de prim-vicepremierul Serghei Ivanov, pe care toata lumea il vedea premier in locul lui Fradkov. La o intalnire cu o delegatie straina, Ivanov a afirmat ca numele celui pe care Putin il va sprijini in cursa prezidentiala de anul viitor va fi anuntat luna viitoare, la congresul partidului pro-Kremlin Rusia Unita.

Viitorul prim-ministru al Rusiei, Viktor Zubkov (65 de ani), este un aparatcik cu trasaturi austere care timp de peste 20 de ani a condus sovhozuri  din regiunea Leningrad. In perioada perestroikai lui Gorbaciov, a fost prim-secretar in orasul Priozersk. Dupa destramarea URSS, e numit vicepresedinte al Comitetului pentru relatii externe din cadrul Primariei Sankt Petersburg, condus la acea vreme de Vladimir Putin. In 2001, la un an dupa alegerea lui Putin ca presedinte, Zubkov ajunge seful Serviciului federal impotriva spalarii banilor, post in care s-a aflat pana acum si in care a manifestat mult zel. Zubkov vrea sa schimbe structura guvernului, zvonindu-se ca mai multi ministri, intre care cel al Economiei, reformatorul Gherman Gref, vor fi debarcati.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă