Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Turcia, in pragul Uniunii Europene

Parlamentul European (PE) s-a pronuntat ieri cu 407 de voturi pentru, 262 impotriva si 29 de abtineri in favoarea deschiderii negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana. Votul PE este consultativ, decizia apartinand sefilor de stat ...

Share

Rl online 0 comentarii

15.07.2005 - 00:00
Parlamentul European (PE) s-a pronuntat ieri cu 407 de voturi pentru, 262 impotriva si 29 de abtineri in favoarea deschiderii negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana. Votul PE este consultativ, decizia apartinand sefilor de stat sau de guvern care, potrivit surselor de la Bruxelles, vor invita la randul lor Turcia sa inceapa negocierile.
Desi nu este obligatoriu, votul din Parlament reprezinta un mesaj politic semnificativ. Raportul adoptat de PE recomanda "inceperea fara intarzieri inutile a negocierilor de aderare" si, lucrul cel mai important, respinge amendamentul "ofertei alternative" prin care dreapta franceza si germana dorea sa ofere Ankarei un "parteneriat privilegiat". Eurodeputatii au tinut insa sa sublinieze ca negocierile reprezinta un proces deschis care nu conduce a priori, nici automat la aderare. Citit din partea cealalta, nu exista nici un motiv pentru care Turcia, daca va respecta conditiile impuse de UE, sa nu adere la un moment dat. Turcia se afla in prezent in pragul Uniunii, dar ar putea fi tinuta acolo inca 40 de ani, cat a durat de la depunerea candidaturii pana la inceperea negocierilor.
Principalele ingrijorari in privinta Turciei privesc satisfacerea criteriilor politice de la Copenhaga. Deputatii europeni au cerut guvernului de la Ankara sa manifeste "toleranta zero" fata de tortura. PE a adoptat un amendament prin care a cerut Comisiei si Consiliului sa solicite autoritatilor turce sa recunoasca oficial realitatea istorica a genocidului impotriva populatiei armene din 1915 si deschiderea frontierei dintre Turcia si Armenia.
Totodata Parlamentul a facut apel la retragerea trupelor Ankarei din Ciprul de Nord, subliniind ca negocierile de aderare vor fi purtate cu toate cele 25 de state membre, ceea ce implica recunoasterea Ciprului de catre Turcia.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...