12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTrump îşi pune din nou serviciile secrete în cap

Trump îşi pune din nou serviciile secrete în cap

Donald Trump a declarat că Putin este onest când neagă amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, declanşând critici virulente din partea politicienilor şi a serviciilor secrete.

Aflat în turneu în Asia, preşedintele american, Donald Trump, s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, după care a declarat că acesta este sincer, negând ingerinţa Moscovei în prezidenţialele americane soldate cu victoria lui Trump asupra democratei Hillary Clinton.

Un ziarist i-a amintit verdictul celor 17 agenţii americane de informaţii, care au concluzionat unanim în ianuarie amestecul Rusiei. Răspunsul lui Trump a fost uluitor: „Spuneţi că sunt 17 agenţii. Ei bine, sunt trei. Una din ele este Brennan, alta este o maşinărie. Sunt vânduţi”.

„Vânduţii politic” sunt John Brennan şi James Clapper, doi foşti responsabili ai serviciilor secrete americane care au declarat că preşedintele Trump este „jucat” de preşedintele Putin asupra ingerinţei Rusiei în alegerile din 2016 şi l-au acuzat că este sensibil la liderii străini care îi mângâie ego-ul. Ei l-au criticat pe Trump pentru că nu i-a spus clar lui Putin că se află în spatele ingerinţei ruse în alegerile americane, concluzie aprobată de comunitatea serviciilor secrete din SUA.

Câteva ore după declaraţiile lui Trump, CIA a reconfirmat acuzaţiile împotriva Rusiei şi a explicat că precedentele sale „concluzii” nu s-au schimbat. „Ne-a tratat ca vânduţi pentru că încearcă să delegitimeze concluziile (serviciilor secrete – n.red.)”, a ripostat John Brennan, fost director al CIA  intervievat de CNN alături de fostul şef al serviciilor americane de informaţii, James Clapper.

„Având în vedere sursa criticilor, consider aceste critici o onoare. (…) Este ceva pentru care lui Trump ar trebui să-i fie ruşine, dar se pare că este incapabil să aibă ruşine indiferent pentru ce”, a declarat Brennan, subliniind că nu înţelege această ambiguitate asupra ingerinţei Rusiei.

„Putin este decis să mineze sistemul nostru, democraţia noastră şi toate procesele noastre. Şi încercarea de a-l arăta în alt mod este stupefiantă şi, în fapt, constituie un pericol pentru această ţară.” I-a  demonstrat lui Putin că Donald Trump poate fi jucat de liderii străini care fac apel la ego-ul său, „ceea ce este foarte, foarte îngrijorător din punct de vedere al securităţii naţionale”.

Fostul director al serviciilor secrete naţionale James Clapper  s-a declarat de acord cu această evaluare, apreciind că „el (Trump – n.n.) pare susceptibil la  covorul roşu şi gărzile de onoare şi la toate atributele, pompa şi circumstanţele care vin odată cu biroul (funcţia) şi cred că asta îl atrage”.

Cuvântul unui colonel KGB

Senatorul John McCain a precizat într-un comunicat că în America „nu se poate lua cuvântul unui colonel KGB contra celui al comunităţii serviciilor secrete americane. Vladimir Putin nu are la inimă interesele americane. Să crezi contrariul nu este doar naiv, dar pune în pericol securitatea noastră naţională”.

Comentariile lui Trump asupra subiectului au fost făcute în timp ce anchetele asupra acuzaţiilor, potrivit cărora campania sa electorală a fost influenţată de Rusia, au intrat într-o nouă fază, mai vizibilă şi poten-ţial cu urmări.

Duminică dimineaţă, Trump a încercat să atenueze precedentele sale declaraţii şi a asigurat că el „crede” serviciile secrete americane „atâta vreme cât sunt conduse acum foarte bine”. Referindu-se la relaţiile cu Moscova, Trump i-a calificat drept „imbecili” pe cei care nu înţeleg importanţa bunelor relaţii cu Rusia. Iar „onestul” Putin a ţinut să precizeze că SUA pierd investiţii rentabile în Rusia din cauza sancţiunilor (impuse de autorităţile de la Washington). „Dacă nu vreţi să lucraţi, vor veni alţii. Concurenţii voştri vor veni să vă ia locul…”   Donald Trump insistă pentru o relație amiabilă cu Rusia lui Vladimir Putin                                                            

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...
Ultima oră
Pe aceeași temă