2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialTrei milioane de moldoveni îşi aleg duminică șeful statului, pentru prima dată...

Trei milioane de moldoveni îşi aleg duminică șeful statului, pentru prima dată în ultimii 15 ani

Aproape trei milioane de locuitori ai Republicii Moldova sunt chemaţi la urne duminică, pentru a-şi alege preşedintele prin vot direct, pentru prima dată în ultimii 15 ani, informează News.ro.

Socialistul Igor Dodon şi candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu sunt favoriţi la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, arată Barometrul Opiniei Publice, un sondaj dat publicităţii săptămâna trecută la Chişinău, relatează Deschide.md.

Astfel, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, ar fi votat de 35,6% dintre moldovenii decişi să se prezinte la urne. El o devansează mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflată pe a doua poziţie, cu 11,7% din intenţiile de vot.

Pe locul al treilea se află candidatul Platformei Dreptate şi Adevăr, Andrei Năstase, susţinut de 8,7% din electorat. El este urmat de Dumitru Ciubaşenco (Partidul Nostru), cu 6,9% din intenţiile de vot, de Iurie Leancă (Partidul Popular European din Moldova), cu 1,9% din intenţiile de vot, şi de Mihai Ghimpu (Partidul Liberal), cu 1,3% din intenţiile de vot.

Rolul preşedintelui este important în Republica Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin o treime din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Dacă nici un candidat nu va întruni cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur, pentru care nu este stabilit un prag minim de participare.

Igor Dodon, favoritul la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, vrea să pună capăt apropierii ţării sale de Uniunea Europeană şi să o reorienteze către Rusia, pe fondul nemulţumirii publice profunde faţă de prooccidentalii aflaţi la putere şi în timpul cărora statul s-a confruntat cu tulburări economice, relatează Reuters.

Fosta republică sovietică a fost zguduită de furtul a un miliard de dolari – echivalentul a o optime din PIB-ul ţării – din bănci. Scandalul, al cărui impact este încă resimţit, a subliniat amploarea corupţiei în cea mai săracă ţară europeană, unde venitul mediu lunar al unei familii este sub 300 de dolari. 

O victorie a lui Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist, aflat în opoziţie, ar fi o veste bună pentru Rusia, care se luptă cu Occidentul pentru influenţă în Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova şi Ucraina.

Socialiştii lui Dodon vor să anuleze un plan din 2014 pentru legături comerciale şi politice mai strânse cu UE. În schimb, ei vor să înscrie ţara în Uniunea Vamală Eurasiatică, dominată de Rusia.

Unii diplomaţi europeni cred, însă, că retorica electorală a lui Dodon ţine mai mult de divizarea spaţiului public decât de substanţa politică. El le-a spus diplomaţilor că partidul său nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o ţară europeană, citat sub acoperirea anonimatului.

De asemenea, socialiştii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a cărei populaţie majoritar rusofonă vrea alipirea la Rusia.

La polul opus, Partidul Democrat, aflat la putere în ţară, consideră Acordul de Asociere cu UE drept un pas crucial pentru depunerea candidaturii la UE până în 2020.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă