3.4 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021
AcasăSpecialTrei milioane de moldoveni îşi aleg duminică șeful statului, pentru prima dată...

Trei milioane de moldoveni îşi aleg duminică șeful statului, pentru prima dată în ultimii 15 ani

Aproape trei milioane de locuitori ai Republicii Moldova sunt chemaţi la urne duminică, pentru a-şi alege preşedintele prin vot direct, pentru prima dată în ultimii 15 ani, informează News.ro.

Socialistul Igor Dodon şi candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu sunt favoriţi la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, arată Barometrul Opiniei Publice, un sondaj dat publicităţii săptămâna trecută la Chişinău, relatează Deschide.md.

Astfel, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, ar fi votat de 35,6% dintre moldovenii decişi să se prezinte la urne. El o devansează mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflată pe a doua poziţie, cu 11,7% din intenţiile de vot.

Pe locul al treilea se află candidatul Platformei Dreptate şi Adevăr, Andrei Năstase, susţinut de 8,7% din electorat. El este urmat de Dumitru Ciubaşenco (Partidul Nostru), cu 6,9% din intenţiile de vot, de Iurie Leancă (Partidul Popular European din Moldova), cu 1,9% din intenţiile de vot, şi de Mihai Ghimpu (Partidul Liberal), cu 1,3% din intenţiile de vot.

Rolul preşedintelui este important în Republica Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin o treime din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Dacă nici un candidat nu va întruni cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur, pentru care nu este stabilit un prag minim de participare.

Igor Dodon, favoritul la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, vrea să pună capăt apropierii ţării sale de Uniunea Europeană şi să o reorienteze către Rusia, pe fondul nemulţumirii publice profunde faţă de prooccidentalii aflaţi la putere şi în timpul cărora statul s-a confruntat cu tulburări economice, relatează Reuters.

Fosta republică sovietică a fost zguduită de furtul a un miliard de dolari – echivalentul a o optime din PIB-ul ţării – din bănci. Scandalul, al cărui impact este încă resimţit, a subliniat amploarea corupţiei în cea mai săracă ţară europeană, unde venitul mediu lunar al unei familii este sub 300 de dolari. 

O victorie a lui Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist, aflat în opoziţie, ar fi o veste bună pentru Rusia, care se luptă cu Occidentul pentru influenţă în Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova şi Ucraina.

Socialiştii lui Dodon vor să anuleze un plan din 2014 pentru legături comerciale şi politice mai strânse cu UE. În schimb, ei vor să înscrie ţara în Uniunea Vamală Eurasiatică, dominată de Rusia.

Unii diplomaţi europeni cred, însă, că retorica electorală a lui Dodon ţine mai mult de divizarea spaţiului public decât de substanţa politică. El le-a spus diplomaţilor că partidul său nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o ţară europeană, citat sub acoperirea anonimatului.

De asemenea, socialiştii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a cărei populaţie majoritar rusofonă vrea alipirea la Rusia.

La polul opus, Partidul Democrat, aflat la putere în ţară, consideră Acordul de Asociere cu UE drept un pas crucial pentru depunerea candidaturii la UE până în 2020.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Ana-Maria Brănză Popescu s-a retras, în lacrimi, din activitate sportivă – Video

Ana-Maria Brănză Popescu s-a retras, în lacrimi, din activitatea sportivă, chiar la finalul Grand-Prix-ul Internațional de la Dubai.  După 20 de ani de carieră impresionantă,...

România a pierdut la handbal cu Norvegia 22-33, dar e în grupele principale ale mondialului

România - Norvegia 22-33. România a pierdut meciul cu Norvegia, primul test cu adevărat important al tricolorelor la Campionatul Mondial. Principalele marcatoare ale României...

Un german și-a împușcat familia de teama de a nu fi prins cu un certificat verde fals

Un bărbat german din Branderburg s-a sinucis după ce și-a împușcat toată familia, soția și pe cei 3 copii. El a recurs la acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă