9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTeroristii de la Londra, vanati in Pakistan

Teroristii de la Londra, vanati in Pakistan

La aproape doua saptamani de la producerea brutalelor atacuri teroriste asupra capitalei britanice, politia pakistaneza se pare ca a reusit o captura de maxima importanta. Un membru marcant al Al Qaeda, banuit ca ar fi avut legaturi stranse cu autorii atentatelor din Londra, a fost retinut in estul Pakistanului, a anuntat un ofiter de rang inalt din cadrul serviciilor secrete pakistaneze, citat de cotidianul britanic “The Times”.
Dintre cele aproximativ 200 de persoane arestate in mai multe orase din Pakistan, “doi sau trei suspecti retinuti in localitatea Lahore aveau legaturi cu cei care au purtat bombele – in mod special insa unul dintre acestia, care este o figura majora a Al Qaeda”, a declarat acelasi inalt responsabil pakistanez. In mod surprinzator insa, aceasta afirmatie a fost infirmata de un inalt oficial de la Islamabad, care a mentionat ca arestarile efectuate in tara nu ar avea legatura cu atentatele din Marea Britanie.
Autoritatile de la Londra si-au reafirmat intre timp convingerea ca autorii atentatelor ce au vizat trei garnituri de tren si un autobuz din Londra “purtau marca Al Qaeda”. Dintre cei patru atentatori sinucigasi, de cetatenie britanica, trei erau de origine pakistaneza – acestia deplasandu-se anul trecut toti in Pakistan, la Karachi. Anchetatorii britanici pornesc acum de la ideea ca scopul vizitei a fost acela de a-si intalni “mentorul”.
Scotland Yard continua sa analizeze neintrerupt locurile deflagratiei pentru a identifica exact substantele explozive folosite la alcatuirea bombelor. In acest scop, ieri a fost retrasa din tunelul de la Edgware Road una din carcasele vagoanelor garniturilor de metrou. Printre altele, se doreste verificarea “pistei parfumului”, anchetatorii urmand a stabili daca atentatorul de origine jamaicana, Jermaine Lindsay, a folosit intr-adevar parfum pentru a intensifica efectul explozibilului.
Intre timp, guvernul de la Londra ia din ce in ce mai in serios amenintarile recente ale Brigazilor Abu Hafs al Masri, aparute acum cinci zile pe un site islamist, in cadrul carora gruparea afiliata Al Qaeda avertizeaza cu noi atacuri, de la mijlocul lunii august incolo, impotriva Marii Britanii, Danemarcei si Olandei. De altfel, liderul uneia din principalele grupari islamiste din Marea Britanie, intitulata “Al-Muhajirun”, a avertizat, la microfonul BBC, in legatura cu iminenta unor noi atacuri teroriste. “Adevaratii teroristi se afla printre responsabilii britanici, care doresc sa ne convinga ca musulmanii trebuie impartiti in moderati si extremisti” a spus Anjem Choudary, care a refuzat sa condamne in vreun fel atacurile teroriste din 7 iulie.
In replica, premierul Tony Blair s-a intalnit cu 25 de lideri religiosi musulmani, rezidenti in Marea Britanie, pentru a discuta aspecte legate de posibilitatile combaterii “ideologiei raului”, iar ministrul de Finante Gordon Brown a anuntat punerea la dispozitie a 20 de milioane de lire sterline – 10 milioane pentru noi masuri antitero ale politiei metropolitane, iar 10 milioane in scopul ajutorarii familiilor celor 56 de victime, precum si a celor peste 700 de raniti. In acelasi context al alertei antitero, la Parlamentul britanic a fost organizata o simulare de atentat, caracterizata insa printr-un absenteism masiv al deputatilor ca urmare a vacantei parlamentare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă