10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA nu sunt de acord cu ridicarea embargoului impus Cubei

SUA nu sunt de acord cu ridicarea embargoului impus Cubei

Statele Unite au votat pentru a 24-a oară împotriva unei rezoluţii ONU care cere anularea embargoului pe care l-au impus Cubei, în pofida restabilirii relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, din ultima perioadă, arată Mediafax

Rezoluţia a fost adoptată, marţi, cu votul aproape unanim a 191 din cele 193 de state membre ONU. Împotriva ei au votat numai Statele Unite şi Israelul, la fel ca în anii trecuţi.

Acest vot a avut loc în urma restabilirii istorice a relaţiilor diplomatice între Statele Unite şi Cuba în iulie, după 50 de ani, ceea ce a condus la specuaţii cu privire la faptul că Statele Unite ar fi putut să se abţină, pentru prima dată, la acest vot.

Însă Washingtonul a votat împotriva rezoluţiei, afirmând că textul nu reflectă “luarea unor măsuri importante şi un spirit de angajament”.

“În cazul în care Cuba crede că acest exerciţiu va ajuta lucrurile să avanseze în direcţia pe care ambele guverne au indicat că o doresc, se înşală”, a declarat Ronald Godard, reprezentantul Statelor Unite, în Adunare.

Ministrul cubanez de Externe Bruno Rodriguez Parilla a prezentat proiectul de rezoluţie, precizând că textul notează evoluţiile recente şi salută noul curs al relaţiilor americano-cubaneze.

În text este evocată “voinţa exprimată de către preşedintele Statelor Unite ale Americii de a acţiona în vederea eliminării embargoului economic, comercial şi financiar impus Cubei”.

“Guvernul american a anunţat o nouă politică faţă de ţara noastră”, a declarat Parilla.

“Dar măsurile adoptate de către administraţia americană, deşi pozitive, modifică doar într-un mod foarte limitat anumite elemente legate de implementarea blocadei”, a adăugat el.

Ambasadorul iranian la ONU Ali Khoshroo, care a exprimat înainte de vot poziţia Mişcării statelor nealiniate, un grup de 120 de ţări care nu favorizează nicio putere politică din cadrul blocului, a condamnat Statele Unite pentru menţinerea embargoului, subliniind că acesta contravine dreptului internaţional şi Cartei ONU.

“Continuarea embargoului este total nejustificată şi contravine eforturilor Cubei de a atinge o dezvoltare sustenabilă”, a mai spus Khoshroo.

O serie de ţări care s-au adresat participanţilor la reuniunea plenară au condamnat Statele Unite pentru introducerea Cubei pe lista statelor care sponsorizează terorismul internaţional şi au lăudat Cuba pentru rezistenţa şi realizările sale în pofida sancţiunilor.

Cuba a fost lăudată, de asemenea, pentru că a trimis echipe medicale în Africa de Vest în timpul recentei crize provocate de epidemia de Ebola.

De asemenea, o serie de vorbitori au notat că menţinerea embargoului ar putea împiedica Havana să atingă, până în 2030, un întreg set de obiective adoptate de către liderii ONU în septembrie.

Agenda Obiectivelor Dezvoltării Sustenabile este un efort ambiţios care vizează să pună capăt sărăciei extreme şi discriminării, să reducă inegalitatea socială şi să asigure o dezvoltare care să respecte mediul.

Anul trecut, 188 din cele 193 de state membre ONU au votat în favoarea rezoluţiei privind anularea embargoului impus Cubei. Între altele, Israelul şi Statele Unite au votat împotrivă, iar Insulele Marshall, Micronesia şi Palau s-au abţinut.

 

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...
Ultima oră
Pe aceeași temă