12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSAS, in misiune de comando

SAS, in misiune de comando

O operatiune spectaculoasa a Special Air Service (SAS), trupele de elita britanice, a fost dusa la bun sfarsit luni seara, cand au fost salvati doi soldati SAS tinuti captivi de militiile radicale siite. Trei episoade cu happy-end.

Episodul 1

Luni, 19 septembrie, Basra, sudul Irakului. La un punct de control al politiei este oprita o masina alba cu doua persoane la bord. Aparent, arabi, cu “rochiile” acelea lungi ale lor, cu turban, cu de toate. Ceea ce urmeaza nu mai este insa clar. Daca este sa ne luam dupa sursele irakiene, politistii au mirosit ca ceva nu este in regula si au incercat sa ii aresteze pe cei doi. “Arabii” au scos armele si au deschis focul. Un politist este ucis si un altul ranit, dar, in cele din urma, cei doi sunt arestati si dusi la inchisoare, unde se descopera ca sunt agenti SAS si ca purtau peruci false. In “Daily Mirror”, un fost ofiter SAS afirma ca este imposibil ca cei doi sa fi ucis pe cineva si apoi sa se lase capturati. Ori ii omorau pe toti, ori se predau.

Episodul 2

Inchisoarea din Basra. Britanicii isi dau seama ca doi dintre oamenii lor sunt inchisi si contacteaza ambasada de la Bagdad. Conform legii irakiene, membrii fortei multinationale arestati de irakieni trebuie predati autoritatilor aliate sub comanda carora se afla. Desi Bagdadul face presiuni, guvernatorul regiunii si primarul din Basra refuza sa ii elibereze pe cei doi agenti SAS. Imediat, mai multe vehicule blindate de tip Warrior inconjoara zidurile inchisorii. Cand se pregatesc sa intervina, ca din senin, apar circa 200-300 de civili “infuriati”, printre care multi copii. Vehiculele armatei britanice sunt atacate cu cocktail-uri Molotov. Un vehicul ia foc. Din el ies in flacari mai multi soldati care se arunca pe jos, iar imaginile fac inconjurul lumii. Britanicii se retrag umiliti. Urmeaza din nou presiuni asupra politiei, care refuza in continuare sa ii elibereze.

Episodul 3

Ora 21,00. Aproximativ 10 blindate britanice supravegheate din aer de elicoptere de atac blocheaza toate caile de acces spre inchisoare. Un Warrior darama unul din ziduri, iar trupele SAS patrund in incinta. Politistii sunt neutralizati, dar nici urma de cei doi soldati. Mai multi irakieni sunt culcati la podea cu arma la cap. Unde sunt? In cele din urma, cineva cedeaza si se afla ca cei doi “au fost predati” unei militii radicale siite. In scurt timp, un detasament SAS ia cu asalt casa unde sunt tinuti captivi. Cei doi sunt raniti la cap, tricourile si blugii sunt patati de sange, dar sunt in regula. Primarul si guvernatorul caracterizeaza operatiunea drept “iresponsabila” si “barbara”, dar motto-ul SAS este “Who Dares Wins” (Indraznetii inving.)

Epilog

Duminica, 18 septembrie, Basra. Armata britanica ii aresteaza pe seicul Ahmad Majid al-Fartusi, comandantul local al “Armatei Mahdi”, militia siita condusa de liderul extremist Moqtada Sadr, pe fratele acestuia si pe unul dintre locotenentii sai. 200 de membri ai armatei Mahdi blocheaza strazile orasului, dar sunt cu totii arestati de britanici. In “Daily Mirror”, fostul ofiter SAS Chris Ryan afirma ca aproape sigur cei doi ofiteri aflati sub acoperire erau in misiune de supraveghere a politei din Basra suspectata ca transfera arme militiei lui Moqtada Sadr si Brigazilor Badr, dar si elementelor criminale. In fond, s-a intamplat acelasi lucru in Bosnia, unde politia lucra atat cu NATO, cat si cu mafia. De unde vin armele? La Londra, premierul Tony Blair il contrazice pe ministrul de externe, Jack Straw, si subliniaza ca, daca Iranul nu renunta la programul nuclear, optiunea militara nu este exclusa. Sfarsit.

Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă