12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPatru ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

Patru ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

Duminica, 11 septembrie, la patru ani de la atacurile si distrugerea celor doua Turnuri Gemene din complexul World Trade Center din Lower Manhattan, autoritatile statului New York si ale orasului New York organizeaza, ca in fiecare an in aceasta zi, o impresionanta ceremonie marcata de sobrietate, dar si de optimism in renasterea peste ani a locului catastrofei.

“Trecerea timpului nu va sterge durerea celor care i-au pierdut pe cei dragi in acea zi tragica si nici nu va scadea din determinarea noastra de a-i reaminti pe eroii nostri si de a ridica un monument asa cum se cuvine in cinstea lor”, a declarat guvernatorul statului New York, George Pataki, la anuntarea programului de desfasurare a ceremoniilor dedicate tristei aniversari a zilei de 11 septembrie 2001. Aducand lauda darzului spirit newyorkez, primarul orasului, Michael Bloomberg, a declarat ca “in timp ce procesul de reinnoire a New Yorkului continua, ne oprim pentru a aniversa acea zi teribila din septembrie 2001 pentru a-i comemora pe cei pe care i-am pierdut”.
Ca si in anii precedenti, la ceremonie vor fi invitate cu prioritate familiile celor disparuti. Dupa ce anul trecut citirea numelor celor cazuti la Ground Zero a fost incredintata parintilor si bunicilor iar cu un an inainte copiilor martirilor, anul acesta onoarea de a rosti numele este rezervat fratilor si surorilor victimelor atacurilor teroriste. Ceremoniile, care se vor desfasura chiar la locul tragediei din 11 septembrie, vor fi precedate de un minut de reculegere, tinut pe intregul teritoriu al statului New York.
La 8.46 A.M., ora la care s-a comis primul atac terorist asupra Turnului de nord, se va pastra un minut de reculegere iar lacasurile de cult de pe intreg cuprinsul New Yorkului vor bate clopotele, dupa care, pe fundalul muzicii solemne, va incepe citirea numelor tuturor celor cazuti la World Trade Center. Cate doi, la tribuna, fiecare sora sau frate va rosti numele a 14 dintre disparuti.
Citirea listei se va mai intrerupe de inca trei ori, la 9.03 A.M., ora la care al doilea avion a lovit Turnul de sud, la 9.59 A.M., pentru a marca prabusirea Turnului de sud, si la 10.29 A.M., cand s-a prabusit Turnul de nord. La sfarsitul citirii listei, doi trompeti ai NYPD (Politia New Yorkului) si FDNY (Pompierii) vor suna stingerea. O garda de onoare formata din reprezentati ai autoritatilor orasului, ai statului, ai guvernului federal si ai diferitelor organizatii nonprofit va fi prezenta in tot timpul ceremoniei.
Dupa incheierea acesteia membrii familiilor celor disparuti se vor putea reculege in continuare, locul dezastrului fiindu-le rezervat exclusiv pana la ora 16.00. La apusul soarelui va fi aprins “Tributul de lumina”, format din doua coloane de fascicule laser, simbolizand Turnurile Gemene, ce va straluci pe cerul orasului toata noaptea de 11 septembrie. Anul acesta participantii la ceremonie vor putea constata progresele facute in revitalizarea sitului distrus pe 11 septembrie 2001. Astfel, reconstructia WTC 7, una dintre cladirile din complexul World Trade Center, care s-a prabusit ultima, este aproape finalizata, darea ei in folosinta fiind prevazuta pentru primavara anului 2006.
In continuare, timp de 13 ani vor fi reconstruite toate structurile din noul complex World Trade Center, printre care si impunatorul Turn al Libertatii, o structura supla ce se va inalta la 541 metri de la sol, intr-un adevarat tribut adus libertatii si memoriei celor cazuti in infamele atacuri teroriste de acum patru ani. Newyorkezii nu i-au uitat pe cei care i-au ajutat sa razbata prin ororile provocate de atacurile teroriste in septembrie 2001, asa incat participarea orasului la operatiunile de salvare ce au loc la New Orleans si in alte orase din sudul SUA s-a concretizat prin trimiterea de importante ajutoare la locurile lovite de urganul Katrina.
Contingente importante de politisti, pompieri, echipe medicale si de interventie utilitara, laolalta cu provizii insemnate de apa, alimente, medicamente, corturi si alte materiale utile au luat calea sudului pentru a participa la inlaturarea consecintelor, provocate de uragan.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...
Ultima oră
Pe aceeași temă